Phoenix Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam, mam problem ze swoim komputerem. Otóż, podczas uruchamiania go wyskakuje mi informacja: "CMOS battery low" Nie jestem pewien co może być dokładną przyczyną, ale myślę, że może to być zużycie baterii w BIOS-ie. Czy wystarczy kupić zwykłą bateryjkę i wszystko będzie działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Teoretycznie tak ;) W innym razie nie będzie ci działać zegarek (restartować się) itd., można przeboleć teoretycznie [synchronizacja NTP], ale lepiej kupić ;) Tylko nie wiem czy zwykła bateryjka do tego wchodzi ;) Próbuj (chętnie pogłębię swoją wiedzę, jeśli ktoś wie). Na pewno dość duża średnica (ok. 1cm) i płaska Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ilu letnia twoje płyta główna jest że masz ten komunikat lol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 @HuderLord Moim zdaniem - bardzo głupie pytanie To, że ciebie stać na nowej generacji komputer, nie musi każdego stać ;) Szczególnie, że w klubie Pingwiniarzy są dalej ludzie z Procesorem 600MHz, lub troszkę lepszym. I nie narzekają, takie komputery są BARDZO DOBRE - chociażby do pracy (tudzież do starszych gier) Chociaż Phoenix chyba ma XP :D Poza tym mój kuzyn w nowym laptopie też tak miał, czasem się zdarzają wadliwe produkty ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pytałem serio bo po prostu mnie to zaciekawiło ile trzyma taka bateria. Źle odczytałeś mój zamiar, widocznie mogłem nie dodawać lola :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 @Huder: nawet roku go nie mam, a system to win7, ale wcześniej miałem XP i trzymało ponad pół dekady, ale nigdy nie musiałem jej wymieniać. Dopiero teraz pierwszy raz i dlatego jestem zielony w tym temacie. @doctor: chciałem się upewnić czy dobrze rozkminiam problem, mniej więcej wiem jaką baterie kupić i btw. restartowało mi czas i datę systemową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Bo bios pada to normale pewno jego ustawienia też zaliczyły resa. System operacyjny nie ma tu nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 no to git jeszcze musze obczaić jaki rodzaj baterii ( tej płaskiej i o ile jakieś są) mam kupić czy wystarczy mi duża płaska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Tylko nie próbuj wyciągać baterii na na siłę. Tam jest z którejś strony mała przestrzeń w uchwycie do której trzeba włożyć płaski wkrętak i podważyć, bynajmniej jest tak u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 sorry za doubla, ale to najwidoczniej nie jest wina tej baterii bo ją dzisiaj wymieniłem, a mimo to "CMOS battery low" nadal jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Spróbuj zresetować bios, być może zrobiłeś to "za szybko" i ustawienia się podtrzymały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 a jak zrestartować biosa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Wyjąć baterię i poczekać jakieś 15 minut zanim się ją włoży oczywiście kompa musisz mieć odłączonego od sieci. Jak nic nie da to jeszcze przełożyć zworkę ale gdzie i jaką to zależy od płyty głównej, w instrukcji powinno być. U mnie akurat jest tylko jedna zworka przy baterii i w dodatku koło niej jest nadrukowane clear CMOS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 bez baterii trzymałem z całą noc, ale sieć nie była odpięta, pokombinuje jutro z tą zworką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Wyjąć baterię i poczekać jakieś 15 minut zanim się ją włoży oczywiście kompa musisz mieć odłączonego od sieci. Większość dzisiejszych komputerów baterię ma już tylko i wyłącznie w celu podtrzymywania zegara, a trzymanie ustawień jest niezależne od baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 No to pozostaje zworka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi