dyzmek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Wszystkiego naj naj z okazji swiąt , życzę wszystkim udanych produkcji i zdrówka oczywiście pieniędzy najlepszego gmclanowicze :-) a co do tematu zaczołem pracę nad pac-man revenge 3 kontynułacją 2 części niezwykle oczekiwanej z resztą i tu moja pare pytań 1.jak zorbić ze wrog zaczyna we mnie strzelac jak sie zblize do niego albo on do mnie na jakas odleglosc tak nieh chodiz sobie losowo ale po zblizeniu jak mnie zoabczy ma za mna gonic i strzelac we mnie ale jak mu uciekne to dlaje chodiz losowo. a 2.to chce tak jak w call of duty by moja postac nie miala zycia tylko jak dostal duzo razy to dycha i jak odpocznie to znowu zdrowy chc eby byl taki pasek z kat dostaje i jak wlasnie dycham ekran stal sie lekko czerownawy i znikal z wraz z regeneracja. dziekuje z gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 1. GML (Create) direction=random(360) speed=4 GML (Alarm0) direction=random(360) GML (Alarm1) instance_create(x,y,pocisk) GML (Step) if distance_to_object(hero) <= 50 { direction=hero.direction image_angle=direction move_towards_point(hero.x,hero.y,4) if alarm[1]=-1 then alarm[1]=30 } if distance_to_object(hero) > 50 then if alarm[0]=-1 then alarm[0]=90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Co do 1 to: Kilka gierek juz masz na koncie więc myslę że ogólny zarys Ci wystarczy: Step hero GML if(instance_exists(wróg)){ if (point_distance(x,y,wróg.x,wróg.y) < zasieg_WIDZENIA) // jezeli najblizszy wrog jest w zasiegu naszego hero { with(wróg){ move_towards_point(hero_x,hero_y,predkosc);}// } } else { // tu kod odpowiedzialny za losowe chodzenie wroga } } Step wroga GML if (point_distance(x,y,hero.x,hero.y) < zasieg_BRONI) // jezeli hero jest w zasiegu widzenia broni wroga { speed= 0; // zatrzymaj wroga //TU kod odpowiedzialny za strzelanie } troche namieszałem chyba.. ale to przez 2 browary pwnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dyzmek, ban na miesiąc za błędy pisowni. Daj wam luzu, to zaraz zaczynacie wchodzić na psy. Bez urazy dla psów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Daj wam luzu, to zaraz zaczynacie wchodzić na psy. A co to te psy, że ludzie tam wchodzą, jakaś nowa moda? A żeby samemu nie dostać banana, to odpowiem na jedno pytanie: 2. To zrób i tak hp, ale po postrzale zmienna autoregeneracja = false; alarm[0] = 50 alarm[0] GML autoregeneracja = true a w step: GML if autoregeneracja { hp = min(hp+0.1,100) } oczywiście autoregeneracja = true w create Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dyzmek, ban na miesiąc za błędy pisowni. Daj wam luzu, to zaraz zaczynacie wchodzić na psy. Bez urazy dla psów. Mi się zdawało że to forum o programowaniu, nie obóz karny dla dyslektyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Mi się zdawało że to forum o programowaniu, nie obóz karny dla dyslektyków. No nie jest. I właśnie dlatego są tu zbędni. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Przecież on tego nie robi celowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 No nie wiem. On nawet nie próbuje pisać poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 I bardzo dobrze YXE zrobil. Troche szacunku, niech przynajmniej sie stara. Po jego pismie i staraniu sie nie powinny sie tu pojawic zadne odpowiedzi na jego pytania. Niech sie kurna nauczy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 nie powinny sie tu pojawic zadne odpowiedzi na jego pytania. To nie było miłe. niech przynajmniej sie stara. Skąd wiesz czy się nie stara? Dyzmek to w gruncie rzeczy zagadkowy człowiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Sam jesteś zagadkowy. On się nie stara, a za ignorowanie poleceń admina, bo raz już szansę dostał, otrzymuje należytą karę. Koniec tematu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi