TO_mek Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Witam! Mam problem z odtwarzaniem dźwięku kroków (wav). Dla poniższego kodu dźwięk jakby się nakładał i jest taki pogłos: GML if keyboard_check(vk_left) { if !sound_isplaying(kroki_snd) then sound_loop(kroki_snd); } if keyboard_check(vk_right) { if !sound_isplaying(kroki_snd) then sound_play(kroki_snd); } natomiast wciskając (dla testów) klawisz M dźwięk odtwarza się prawidłowo GML if keyboard_check_pressed(ord('M')) { sound_play(kroki_snd); } jednak gdy dodam if !sound_check to mam ten sam efekt co przy kursorach. Kiedyś znalazłem wątek gdzie Gnysek pisał, że ta funkcja działa nieprawidłowo w nowszych GMach (https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=13681&hl=dzwiek). Nadal tego nie poprawili i trzeba kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 sound_isplaying sprawdza, czy dźwięk jest odtwarzany w głośnikach, a nie czy użyłeś dla niego sound_play. Nie do końca pamiętam, czy uwzględniana jest tu również całkowita cisza nagrania, czy tylko opóźnienie bufora, ale ogólnie od GM7 ta funkcja nie ma głębszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 sound_isplaying sprawdza, czy dźwięk jest odtwarzany w głośnikach, a nie czy użyłeś dla niego sound_play. Nie do końca pamiętam, czy uwzględniana jest tu również całkowita cisza nagrania, czy tylko opóźnienie bufora, ale ogólnie od GM7 ta funkcja nie ma głębszego sensu. W sumie jedna zmienna dodatkowa załatwia sprawę. A sound_isplaying w miarę ok sprawdza się u mnie do kontroli czy odtwarza się dźwięk nieco dłuższy i w momencie gdy nie jest wywoływany raz za razem - używam go do włączania/wyłączania muzyki lecącej w tle (nie mam w niej żadnych zupełnie cichych momentów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi