Owex Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam. Otóż taki problem: Jak zrobić aby kamerka chodziła za hero? Wiem że był skrypt, ale nie pamiętam go (nie sam go napisałem ale na już nie istniejącym forum zadałem takie pytanie). I tutaj drugie pytanie: Mam wersję 6.1. Kiedyś (dawniej bawiłem się GM'em ale tylko całkowite podstawy. Potem reinstall windowsa, i dopiero po długim czasie znów wróciłem i próbuję w GML) miałem wersję GM'a, w której była opcja w menu rooma gdzie ustawiało się czy kamera (nie wiem jak to inaczej nazwać) ma podążać za obiektem. Oprócz tego było bardzo wiele przydatnych opcji jak np. w obiekcie pod nazwą i przyciskami "solid" i "visible" było pole gdzie wpisywało się jakąś wartość (chyba od -1000 do 1000) i dzięki temu można było np. ustalić czy w grze jeden obiekt miał być "pod" drugim. Nie pamiętam dokładnie, było to dawno, ale jaka była to wersja GM'a? I skąd taką wziąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 W każdym GM'ie tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Advanced Mode w File? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owex Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Lol a w moim nie ma :D To chyba jakąś zrytą wersję mam. pobrałem GM'a z tąd. Dajcie linka do strony skąd mogę pobrać tę "normalną" wersję :D Advanced Mode w File? Faktycznie :D Dzięki. Z GM'em raczej nie zapoznałem się zbyt dobrze. Już działa normalnie. Btw. Czym różni się jedno od drugiego i po co jest zrobione coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jak nazwa mówi "Tryb dla zaawansowanych". Po to, żeby początkujący za dużo opcji nie mieli. Zresztą wszystko jest w dokumentacji, GM ma naprawdę dobrą dokumentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jedno dla początkujących, a drugie do zaawansowanych, ale i tak nikt tego pierwszego nie używa. E:Spóźniłem się, więc post bez sensu, do usunięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 a trzy - ściągnąłeś starą wersję GMa... http://www.yoyogames.com/gamemaker/download <- najnowszy GM 8.0 ze strony yoyo. Ma chyba trochę więcej opcji niż te starsze (np. obsługa kanałów alpha (przezroczystości) w edytorze grafiki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi