karolo320 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Siema. Postanowiłem sobie zrobić kalkulatorek, żeby poćwiczyć kodowanie i mam problem. Mianowicie: jeśli zrobię tak a=5 b=5 c=a+b to c wylicza poprawnie ale jeśli chcę zrobić tak a=keyboard_String b=keyboard_string i wstukam na klawiaturze 5 (czyli a=5 b=5) c=a+b to c=55 jak to zrobić, żeby poprawnie liczyło c w drugim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 No bo wtedy to odczytuje znak, a nie liczbę. Musisz zastąpić keyboard_string wyrażeniem keyboard_key, albo czymś innym. Zgadywałem, ponieważ aktualnie piszę z MacBooka, gdzie nie mam GM'a i nie mam możliwości sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 c=real( a )+real( b ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Dzięki Mentoss :) Moe myślałem tak jak Ty, ale nie znałem komendy ;p A jak zrobić z przecinkami? robiąc przecinek wywala error, a kropkę to np 1.2 + 1.2 = 240 ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Wydaje mi się, albo nie daje 240, tylko 2.40. W GMie nie ma przecinków w liczbach, tylko jest kropka, a wyświetlane liczby po operacjach z przecinkiem zwraca często jako np. 4.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Bo notacja angielska używa kropek, a nie przecinków. Funkcja string_replace przychodzi z pomoca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 NIe o to mi chodziło. Jeżeli wynik nie jest liczbą całkowitą nie wpisuje przecinka. 1.2+1.2=240 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi