aro00 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Używam highscore fabryczne z GM. I chodzi mi o to zeby podczas gry wyświelać w oknie aktualny najlepszy wynik i wpis do rekordu- z wynikiem nie ma problemu bo kod ' ' + string(highscore_value(1)) pokazuje mi rekord natomiast ' ' + string(highscore_name(1)) nie wyswiela liter tylko najwyżej cyfry, które są używane podczas wpisu do tabeli rekordów. Wiadomo ze do wpisów używa się alfabetu wiec proszę o pomoc jak to zapisać aby także highscore_name pokazywał litery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 GML (Create) nazwa='' GML (Step) nazwa=highscore_name(1) GML (Draw) draw_text(0,0,'Nazwa:'+string(nazwa)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro00 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 to samo z nazwy gracza wyswiela tylko cyfry bez liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Sprawdziłem to co powiedziałeś i u mnie wszystko jest w porządku, pokazuje mi literki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro00 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 nie idzie moze dlatego ze uzywam highscore dołaczonego do gm- jak zapisuje rekord to pokazuje mi tylko cyfry z nazwy DZIEKI DZIAŁA TO BYŁO PRZEZ FONTA DZIWNEGO mam następne pytanie o dopisanie kodu aby wświetlały sie maxymalnie trzy pierwsze litery highscore_name, jesli wpis do tabeli rekordów jest dłuższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 draw_text(0,0,string_copy(highscore_name,0,3)) Ew. te liczby na końcu możesz pozmieniać, bo możliwe że string zaczyna się od 1, a nie od 0 (Poczytaj artykuł o stringach w dokumentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro00 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 draw_text(200,200,''+string_copy(nazwa,0,3)) a jak do tego dodać string_upper i string_letters,Zeby wspólnie zadziałało i pytanie 2: chcę zeby wynik ' ' + string(highscore_value(1)) pokazywany był z prawa do lewego bo jest tak 1234 12345 123456 a żeby był taki układ wydłużało sie score w lewo 123456 12345 1234 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro00 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 z pierwszym poradziłem sobie draw_text(200,200,''+string_upper(string_letters(string_copy(nazwa,0,3)))) a druga sprawa czekam na pomoc bo gdy draw_text(200,200,''+string ( highscore_value(1))) draw_text(200,250,''+string ( highscore_value(10))) zapisuje tak 12345 1234 wyciaga sie w prawo a chce zeby 12345 x1234 zapisywało sie odwrotnie w prawą strone zwiekszała sie ewe. suma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Skorzystaj z funkcji draw_set_halign(fa_right). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro00 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 i ostatnie pytanie mam nadzieję- w związku ze string_copy nie chodzi z cyframi highscore_value a chcę zrobić coś takiego; jest rekord np 2340005 zeby ostatnia cyfra wyniku była z odstepem 234000 5 z możliwoscia ustawienia takze innego koloru poprostu ingerowac w ostatnia cyfre wpisu highscore_value jak to jest highscore_name przy uzyciu string_copy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 To przerób highscore_value na string, score=string(highscore_value) i masz już string. A co do separacji ostatniej cyfry, musisz skorzystać z funkcji draw_text() oraz draw_set_color() dla ostatniej cyfry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi