Axlii Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 cześć, chciałem zrobić serwer do gry z użyciem 39dll. Mam dokładnie taki sam kod jak w innej grze tylko że u mnie nie działa. objWait CREATE GML listen = tcplisten(14804, 5, true); //nasłuchiwanie</span> STEP GML client = tcpaccept(listen, true); if(client <= 0) exit; global.otherplayer = client; room_goto(rmGame); i mam taki błąd GML ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object o_listen: In script tcplisten: Error in code at line 11: /* Creates a listening socket to monitor a certain port for incoming connections. Argument0 = Port to listen on Argument1 = Max amount of people allowed to be in the connected but not accepted list Argument2 = Blocking(0)/Non-Blocking(1) mode. Affects the tcpaccept script. returns the id of the socket or a negative error code.*/return external_call(global._SokB, argument0, argument1, argument2); ^ at position 29: Unknown variable _SokB pomocy ;/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioGreen Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Jak dla mnie to nie zrobiłeś zmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 W innej grze a raczej przykładzie nie ma jej nigdzie zdefiniowanej a działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 zwyczajnie kod wywoluje sie zanim wywolales funkcje dllinit() :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 dzięki już działa zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Otwieram bo kolejny problem, jakby to napisać serwer nie widzi klienta a klient widzi serwer. Klient ma takie coś w dołączaniu GML server = tcpconnect("127.0.0.1", 14804, 1); global.otherplayer = server; if(global.otherplayer <= 0) { show_message("nie udalo sie polaczyc") } i tu działa jak jest włączony serwer, a jak wyłączony to wyskakuje okienko. W serwerze CREATE GML dllinit(0, true, false); listen = tcplisten(14804, 2, true); if(listen <= 0) { show_message("dddddddddd"); game_end(); } STEP GML sock = tcpaccept(listen, 1); if(sock) { closesocket(listen) global.otherplayer = sock instance_destroy() } DESTROY GML room_goto_next() i nic nie robi jak klient sie podłącza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Znaczy się zamykasz połączenie jak klient wejdzie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Nie wiem, jak klient sie podłączy to ma zmienić rooma w serwerze(zmieniłem, tutaj jest że sie niszczy) ale nic nie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Tylko nie mów, że oba roomy mają to samo tło i żadnych obiektów.... poza tym, błędu nie widzę, kropka w kropkę mam ten sam kod w Almorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 niee ,roomy mają to samo tło ale sprawdzałem w debug modzie i sie nie zmienia room. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 a daj show_message(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zamiast zmiany roomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 no, albo zamiast niszczenia, gdziekolwiek, zeby sprawdzić czy w tego ifa wchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Nic.. ;/ może wyśle projekt? @ EDIT ehm właśnie zauważyłem że w serwerze zamiast eventu Game end jest game start więc było dll_free() od razu i dlatego nie działało. dzięki za chęć pomocy ;p. Jak będe miał jakiś problem to tu napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ha, takie błędy lubię najbardziej. Szukasz kilka dni, a tu taka pierdoła. Ale pocieszę Cię - zdarza się najlepszym, nawet mi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Wiem że było ale nie mogłem znaleźć. Ale mógłby ktoś dać linka do tematu albo napisać tu jak zablokować możliwość wstawiania znaku ,,#'' oraz że maksymalna długość to np. 15 znaków w zmiennej? Sory, nie umiem szukać ; d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 nie musisz blokować kratki... zrób \# - powoduje nie wstawienie przejścia do nast. linii, tylko kratki jako czytalnego znaku. Do drugiego -> chcesz to w show message, czy już w zmiennej? w message'u nie wiem jak, ale w zmiennej: GML /* STEP */ if pisztu // zmienna, która odpowiada za to, czy masz teraz zapisywać w zmiennej, czy nie { if string_length(zmienna)<15 { zmienna=string_replace_all(keyboard_string,'#','\#') } } Masz od razu ze wspomnianą kratką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dzięki a z maksymalną ilością znaków troche inaczej? Bo jak zapełnie już to wtedy nie da sie backspace'a zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 to obcinaj też keyboard string... hm, nie pamiętam teraz wszystkich operacji na stringach z GMa, ale chyba: GML keyboard_string = string_copy(keyboard_string,1,15); upewnij się tylko, czy indeksujemy od 0 czy 1 bo tego właśnie nie pamiętam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 dzięki działa ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ano racja... sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi