kt1117 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Mój wujek ma komputer z wgranym linuksem, oraz kartę sieciową Edimax. Lecz po wgraniu sterowników nie łapie internetu, tzn. znajduje sieć i się z nią łączy, lecz tylko wysyła pakiety a nie pobiera ich. I teraz pytanie - jak to naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Jaki Linux? Nie jesteśmy wróżkami Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ubuntu 10.04 E:Na windowsie internet działa tylko z Mozillą, ponieważ jest bardzo mały zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zaktualizuj do 10.10 Sieć rozumiem - bezprzewodowa, masz network-manager gnome? (W 10.10 jest taka ikonka w które wykrywa sieci bezprzewodowe itd.) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Sieć jest znaleziona i wysyła pakiety, ale po prostu nie chce odbierać. Dziwne jest to dla mnie, bo nie spotkałem się z tym nigdy wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Nie znam się - jesteś pewny sprawności swojej karty? Poza tym może nie ma DHCP na serwie? Albo złe IP jest wpisane? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Karta była kupiona z rok temu i na Windowsie działa. W internecie znalazłem :ndiswrapper . Może nim uda mi się coś zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ndiswrapper instaluje sterowniki Windowsowe (od neta) pod Windowsem Ale sprawdź jaki IP i resztę masz pod Windą i wklep pod Linuchem Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dowiedziałem się od wujka nr. karty sieciowej brzmi on: EW7711usn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 https://help.ubuntu.com/community/HardwareS...workCardsEdimax Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Czyli działa tylko z Ubuntu 8.04 i trzeba skompilować sterownik NetworkManager'em? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Na windowsie internet działa tylko z Mozillą, ponieważ jest bardzo mały zasięg. Czyli ogólnie w Windowsie też nie działa? No to nie jest wina systemu, tylko zasięgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 No ale stronki się otwierają, i jakieś pliki mniejsze niż 50 mb można ściągnąć, a na linuksie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pingi chodzą? Czy nie? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 No ale stronki się otwierają, i jakieś pliki mniejsze niż 50 mb można ściągnąć, a na linuksie nic. Ale tylko pod Firefoxem, więc coś jest nie tak. Podłącz pod kabel, sprawdź czy działa i wtedy myśl dalej. Być może jest duża strata pakietów i Linux całkowicie odrzuca takowe wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Bo Internet Explorer jest za wolny, pod kabel nie podłączę bo wujek mieszka na wsi (ja też, ale bliżej miasta), i nie ma dostępu do internetu kablowego. Też tak myślę, że Linuks nie akceptuje tak małego transferu, ale nie wiem jak to naprawić. @doctor- nie wiem co to pingi, lecz jeśli chodzi o pakiety to połowicznie, wysyła, lecz nie odbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Rozumiem, że to internet bezprzewodowy - Jak daleko znajduje się przekaźnik :P Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 20 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Bo Internet Explorer jest za wolny, pod kabel nie podłączę bo wujek mieszka na wsi (ja też, ale bliżej miasta), i nie ma dostępu do internetu kablowego. Też tak myślę, że Linuks nie akceptuje tak małego transferu, ale nie wiem jak to naprawić. @doctor- nie wiem co to pingi, lecz jeśli chodzi o pakiety to połowicznie, wysyła, lecz nie odbiera. No to nic nie poradzisz, to nie wina systemu, że nie ma zasięgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Przekaźnik nie jest daleko, jakiejś 800m, ale dużo domów i drzew znajduje się pomiędzy przekażnikiem, a anteną wujka, dlatego na Windowsie przeważnie zasięg ma 1-2 kreski, i jest bardzo burzliwy (1-zaraz,2 a potem 0). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Weź komputer na plecki, przebiegnij się z 300-400 metrów i zobacz czy wykrywa sieć i jest ogólnie lepiej? Ew. Weź jakąś komórkę i zobacz czy wykrywa to Wifi? Gratulację sieciówki :P Ja w swoim laptopie mam maksymalny zasięg ze 100metrów :P Ogólnie Linux wykrywa sieć? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 No ale stronki się otwierają, i jakieś pliki mniejsze niż 50 mb można ściągnąć, a na linuksie nic. Od kiedy od rodzaju internetu zależy maksymalna pojemność ściąganego pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Można ściągnąć większy plik, ale jak przy 99 mb, przerywa połączenie i trzeba ściągać od nowa i tak ze cztery razy to się można wkurzyć. @doctor- Dobry pomysł, na feriach jak pojadę do wujka sprawdzę. E: Sorry, że odświeżam temat, ale z wujkiem dalej babramy się z Linuksem, i mam pytanie, czy jest program, który pozwala na zarządzenie transferem, na zasadzie, że więcej transferu idzie na odbieranie? Bo, on wysyła przez parę sekund (pakiety), a potem zamiera całkiem. Próbowaliśmy już z Xubuntu i Kubuntu, ale nigdzie nie działało, tylko na 7.07, było jakoś OK, ale też się nie łączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Sorry za double'a, ale mam nowe wiadomości. Kombinowaliśmy z partycjami i uruchomiliśmy GParted Magic 5.4, z bootowalnej płytki, na kompie bez żadnego systemu, coś mnie naszło i kliknąłem ten Network Menager, którego nie ma na Linuksie 10.04, a internet złapał, niestety jest z tym jak z laską Mojżesza, na Linuksie nie mam neta, bo jest potrzebny ten Network Menager, a mogę go ściągnąć, jedynie z neta. I tu moja prośba, czy mógłby mi ktoś zapodać tego Network Menagera, zapakowanego w dowolne archiwum otwierane przez 7zip'a, abym mógł go ściągnąć na Windowsie, zgrać na Pen'a i odpalić na linuksie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Network Manager Gnome: amd64: http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//p...untu3_amd64.deb i386: http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//p...buntu3_i386.deb A gdy by nie działało to zainstaluj: amd64: http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//p...untu3_amd64.deb i386: http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//p...buntu3_i386.deb Ściągasz, wgrywasz na pena, kopiujesz np. na pulpit, odpalasz i uruchamia Ci się instalator :) Kopiować na pulpit nie musisz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie mogę ściągnąć ):, wyskakuje jakiś Forbingen. Ale i tak to jednak nie to, sprawdziłem oprogramowanie, które jest na Linuksie 10.04, i Network Menager tam widnieje, ale to nie o niego chodzi, bo to tylko ta ikonka na górze ekranu. Mi chodziło o takie coś, co otworzyłem na tym Gparted. Nacisnąłem na Start Network, wybrałem połączenie bezprzewodowe i znalazło mi sieci, z których wybrałem tą, która jest odpowiednia. I wtedy internet był. Jak jest wgrany Linuks 10.04, to nie mam czegoś takiego,pisze, że nie ma sieci bezprzewodowej, muszę podawać BSSID, który znam, ale też jakiś MAC, którego nie znam i wogóle jest kaszana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie mogę ściągnąć ):, wyskakuje jakiś Forbingen. Ale i tak to jednak nie to, sprawdziłem oprogramowanie, które jest na Linuksie 10.04, i Network Menager tam widnieje, ale to nie o niego chodzi, bo to tylko ta ikonka na górze ekranu. Mi chodziło o takie coś, co otworzyłem na tym Gparted. Nacisnąłem na Start Network, wybrałem połączenie bezprzewodowe i znalazło mi sieci, z których wybrałem tą, która jest odpowiednia. I wtedy internet był. Jak jest wgrany Linuks 10.04, to nie mam czegoś takiego,pisze, że nie ma sieci bezprzewodowej, muszę podawać BSSID, który znam, ale też jakiś MAC, którego nie znam i wogóle jest kaszana. Aktualna wersja Linuxa to 2.6.37 a nie 10.4. Chyba Ci się coś pomyliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Chodziło mi o Ubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Zmien domenę wyżej na no.archive.ubuntu.com - bo to tylko jeden z mirrorów jest, wystarczyło scieżkę w google wkleić, zeby dostac inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 No a co jest złego w tych linkach ? Działa wszystko :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Wcześniej nie działało, było 403 Forbidden - sam sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi