Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Siemka, jeśli to niewłaściwy temat proszę o przeniesienie. A więc tak robiłem gry wysoko oceniane na 4-3 gwiazdki na starym koncie, które zostało usunięte. Powróciłem po 6 mies przerwy. Moje stare gry głównie składały sie z kopiuj wklejz stronek internetowych i z klocków. Jedyny kod jaki umiałem to hp=100 po kolizji hp=-1 xD. Ale to wszytko było kopiowanie i po co mi to jeśli ktoś chwile pogra i zapomni. A ja dalej nic nie umiem.Przeczytałem całą bibloteke na gmclanie. Prosze was o kilka kodów albo kursów żebym potrafił coś wiencej. Albo jakąś gierke z opisanymi dokładnie kodami z kąd sie wzielo i wgl. Proszę was o pomoc z góry dzięki. WIEM , ŻE TO JEST CHYBA NIEMOŻLIWE ALE SZUKAM NAUCZYCIELA Z KTÓRYM NP: PRZEZ GG BY MI PISAŁ KODY TŁUMACZYŁ I WGL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 GML alarm[0] = 30 //domyślnie po 1 sekundzie (zależy od speeda roomu) wykona się to, co jest wpisane do eventu alarm[0]</span></span> A tak na serio: zacznij robić grę (na początek jakaś strzelanka top-down), w razie problemów przemyśl problem, zanalizuj, poszukaj na necie, a w przypadku, gdy nie znajdziesz, zwróć się o pomoc do GMC. Proste. Najlepiej uczysz się w praktyce. Jesli nic nie umiesz, zacznij od klocków, a potem ściągnij Action Decodera. Cała filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Kurde tyle ze ja umiem robic gry na klockach i kopiowac kody ale chce sie nauczyc najprostsza gre zrobic ale sami i kodem gml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 @up Action decoder i rób grę. E: I jeszcze jedno: sięgaj do przykładów, zrób zlepek kodu, ale przepisuj i staraj się to zinterpretować i przepisać, a nie ctrl + c, ctrl + v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 co mi z tego jesli ja chce napisac kod bo w klockach wszytkiego nie ma. A kod przyda mi sie do pozniejszych etapów życia C++ itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Powtórzę: Action Decoder. W razie wątpliwości naciskasz F1 w zakładce indeks masz okienko. Teraz zastanawiasz się czego szukasz np "ruch". Tłumaczysz na angielski czyli "move" wpisujesz w indeks i wuala- masz spis komend dotyczących ruchu. simple Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 ok tylko ja neijestem jakimś masterem blokowym tylko znam wiekszosc funkcji jak wiekszosc z was . Chce umieć kody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 To ściągnij sobie 100 przykładów, przeczytaj cały kod i zrób z tego grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 pl ale ty pierw wejdz na allegro i zamów mózg @a tak serio kurde chce aby ktoś mi to opisał dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Życzę powodzenia w szukaniu deb... kogoś, kto opisze ci wszystkie funkcje. Polecam w GM scripts -> show built-in variables... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 zall mi cie synek. niechodzi mi o napisanie wszytkich funkcji tylko jakas gierke opisaną abym coś zrozumiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Nick Kamilxd95... po czym wnioskuję, że jesteś ode mnie młodszy i nie masz prawa mówić do mnie synek. Po drugie, nie jesteś moim ojcem. Po trzecie, masz przykłady. Ściągnij sobie takowy i tyle. Może jeszcze wrzucić ci filmik, jak tam dojść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zelman ma do niego anielską cierpliwość, tego bym się nie spodziewał :) 5 postów pod rząd tłumaczenia koledze tego samego, starając się by zrozumiał wreszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 1. Przeczytaj całe FAQ. 2.Potem wszystkie tematy w dziale początkujących. 3. Na koniec zrób beznadziejną grę (nie patrz na grafę i grywalność), w której użyjesz całej wiedzy jaką posiadasz i systematycznie czytaj dokumentację, artykuły i kursy. 4. Jak czegoś nie zrozumiesz pytaj się na forum. (Niby kupa roboty, ale po pół roku podstawy będziesz znał :)) P.S. Wiadomo, że najlepiej mieć nauczyciela, bo możesz się go spytać na bieżąco jeśli nie rozumiesz tego co on mówi i wgl. ,ale raczej nikomu nie chce się uczyć kogoś w internecie hobbistycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Prosze was o kilka kodów albo kursów żebym potrafił coś wiencej. Albo jakąś gierke z opisanymi dokładnie kodami z kąd sie wzielo i wgl. Kto cię polskiego uczył/uczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Kto cię polskiego uczył/uczy? nikt, on tworzy polski na bieżonco co do tematu: jeśli będziesz zachowywał się jak cham, nie dostaniesz pomocy. proste. naucz się angielskiego, dzięki temu bez problemu poczytasz helpa (TAK, JEGO LEKTURA DUŻO DAJE), ale oceniając po twoich postach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 @Up: Ale przed nauką angielskiego niech weźmie się za polski. @Topic: Na herbatnikach w artykułach jest mały tutorial dot. platformówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 pl ale ty pierw wejdz na allegro i zamów mózg @a tak serio kurde chce aby ktoś mi to opisał dokładnie Kolega Zelman dobrze Ci podpowiadał, a ty go nie słuchasz nawet. Ja się uczyłem/uczę gml 'a w ten sposób że po dwóch dniach z klockami skończyłem z nimi ale o nich nie zapomniałem, dużo czytałem forum nawet jak nie było mi to potrzebne to przeczytałem temat, korzystałem z Action Decoder' a tak jak podpowiadał Ci kolega Zelman nie wiem czy ty wiesz co to jest za program w ogóle. Otóż jest to taki program w którym są klocki z GM' a, i gdy klikniesz na jakiś klocek on pokazuje Ci kod GML. Przeczytaj też artykuł https://gmclan.org/index.php?czytajart=34 Tu są podstawowe funkcje które są stosowane praktycznie w każdym języku programowania więc na pewno Ci się przyda w późniejszym przejściu na C++. Po tym wszystkim będziesz mógł napisać jakąś sensowną gierkę samym kodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ok, sory zelman. Jednym słowem ,, Robie Lód na Grenlandi ,, z niczego. Mogłem was posłuchać wczesniej. Dzięki za pomoc. @toppic: A Polskiego mnie nikt nie uczył bo to ja stworzyłem Język Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Żebyś ty chociaż wiedział, że przymiotników nie pisze się z wielkiej litery ;\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilxd95 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 z dużej litery pisze tylko te słowa które mają znaczenie. Sciągłem ten programik i coś tam łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 @Up: Ale przed nauką angielskiego niech weźmie się za polski. @Topic: Na herbatnikach w artykułach jest mały tutorial dot. platformówki Zaczynamy! Jeśli jest to twoje pierwsze uruchomienie Game Makera, wejdź w menu "File" i zaznacz "Advanced Mode" 1. Zacznijmy od dodania wszystkich spritów. Potrzebne nam będzie: -Ziemia ( http://img602.imageshack.us/img602/8126/ziemia.png ) -Bohater ( http://img258.imageshack.us/img258/8031/bohater.png ) -Diament ( http://img13.imageshack.us/img13/2848/diamentb.png ) -Teleport ( http://img202.imageshack.us/img202/5296/teleporti.png ) Po zapisaniu ich na dysku należy kliknąć czerwonego pac-mana (), nacisnąć "Load Sprite" i wczytać każdy obrazek po kolei, odznaczając "Remove Background" przy każdym poza diamentem i teleportem oraz nadając mu właściwą nazwę poprzedzoną s_ (nie jest to wymagane, ale chyba każdy lubi mieć porządek w swoich projektach). 2. Tworzymy obiekty. Klikamy na niebieską kulkę () ...Ciąg dalszy nastąpi... Bo teraz mi się nie chce robić lol ~4tk rzeczywiście, mały... może aż za mały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 'Polska' owszem, dużą literą, ale 'polskiego' już małą ;) Eeeee Lubie krytykować!!! Krytykę zaczyna się od samego siebie, tak na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 z dużej litery pisze tylko te słowa które mają znaczenie. idź do szkoły zamiast pieprzyć jakieś farmazony na stronach internetowych, to nie jest zasada używania wielkich liter. a, zapomniałbym, wyrażenie "duża litera" też jest błędem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Przecież to jest ten kolo co wcześniej robił grę o deskorolkach... Dać mu bana i po kłopocie xd . Nauczyciela do gm'a szuka haha xD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Jaką grę o deskorolkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 No jakąś beznadziejną platformówkę co "triki" się robiło xD . Opcja szukaj :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 To nie o deskorolkach, tylko przykład Kevina :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jemu chodzi o Kamcia540, co pytał się o rzeczy oczywiste, a na koniec wypuścił... Mniejsza o to. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi