Adamg1996 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witam, Jak zrobić system operacyjny ? ( nie chodzi mi odrazu o cos typu win32 , linux , itp. tylko najprostszy system z możliwych [tryb tekstowy ] ) Czego do tego potrzebuję ? Gdzie moge o tym poczytać ? ( Jakies forum o tworzeniu OS'ow xD ?) Nie chodzi mi o jakis zaawansowany system tylko najprostszy ( na poczatek może byc nawet taki co będzie wyswietlał jakis napis xD ) Z góry dzieki ( za wyrozumiałość ). :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Huh... Płyniesz chłopie. W Pascalu ( + oczywiście wstawki assemblerowe ) stworzysz prowizoryczny systemik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Zacznij od bootloadera w assemblerze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Można użyć GRUBA. :ranmus: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Why? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 http://wiki.osdev.org/Main_Page powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Chciałbyś wyrobić coś mega i zarabiać jak Gates? Z tego co szukałem trzeba umieć coś pod nazwą "asm", http://helion.pl/ksiazki/c_projektowanie_s...akos,cpsivp.htm tu możesz książkę zakupić -.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Raczej nie może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Prościej byłoby zassać jakiegoś Linuxa i przerobić, bądź oprzeć system na kernelu innym niż Linux (Hurd może?) Po prostu zrobienie porządnego systemu w pojedynkę - będzie lipne [szczególnie bez kompilatorów, chyba, że będzie "only for windows"] Po napisaniu Kernela - część pracy odwali za ciebie fundacja Gnu - Udostępniając programy, które chyba (możesz próbować) przekompilujesz na swój system Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 chyba, że będzie "only for windows" to już nie system a nakładka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Źle się wyraziłem, chodziło mi o kompilatory :D (że będzie możliwość stworzenia programu i przekompilowania w Windows i wklejenia do systemiku) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 doctor czemu zakładasz, że jego system ma być POSIXowy? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Może też zrobić system na ReactOS'ie Czego do tego potrzebuję ? Gdzie moge o tym poczytać ? ( Jakies forum o tworzeniu OS'ow xD ?) Po tym myślę, że nie ma za dużego pojęcia o programowaniu (szczególnie OS) - a tu Game Maker mu za dużo nie pomoże Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Z tego co szukałem trzeba umieć coś pod nazwą "asm" Ty tak specjalnie napisałeś, czy po prostu nie wiesz co to asm? Bo jak wiesz to nie śmieć forum, a pisz normalnie. ASM - ASEMBLER A to się pisze "asembler" czy "assembler"? Kiedyś pisałem przez "ss", a teraz przez jedno "s". Wydaje mi się, że przez jedno s, ale nie jestem pewien. (wiele osób pisze przez dwa "s") EDIT: Assembler - z angielskiego Asembler - z polskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Haha, Doctor, o czym Ty gadasz, jakim ReactOSIe :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Haha, Doctor, o czym Ty gadasz, jakim ReactOSIe :o Człowieku... Poczytaj o tym systemie. Jest to taki jakby "Linux" tylko, że w (prawie) 99,9 % emuluje Windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Ja mówię o standardzie, a on mi wyjeżdża z gotowym jądrem. O co Ci chodzi? Człowieku... ogarnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 2 Grudnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Poza tym gościu się pyta o napisanie prostego systemu operacyjnego, a nie modyfikowaniu, tworzeniu dystrybucji innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 TUTAJ, praktycznie tylko tutaj masz zebrane wszystko to co potrzebujesz w kupę. http://wiki.osdev.org/Main_Page, http://wiki.osdev.org/Main_Page, http://wiki.osdev.org/Main_Page. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Heh - jeśli chcesz się porwać na wysokie wody - ta strona od Crackkk będzie najlepsza Jeśli jednak nie masz super zdolności (lub nie chce ci się) polecam ... Linuxa :D https://gmclan.org/up6184_3_intinte.html Tutaj masz pierwsze próby stworzenia własnego systemu - sam kompilowałem na podstawie poradnika z eko one (ew. wziąłem gotowe, nie pamiętam) Opiera się na IsoLinux [Do wystartowania systemu z płyty], Kernela i Busybox (zawiera dość podstawowe programy). Wszystko zajmuje 7MB [Jak będziesz chciał to zmniejszysz objętość] (np. instalując baardzo "odtłuszczone" jądro czy samemu napisać podstawowe programy i wywalić Busybox] Oczywiście - wybierz co chcesz :D Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 CZY THY JESTESH SHLEPY? "Jak zrobić system operacyjny ?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Czy przerobienie Ubuntu nie będzie systemem operacyjnym samym w sobie? Skoro zadaje takie pytania - myślę, że nie ma pojęcia jak zrobić system operacyjny, a to nie jest kliknięcie w Game Makerze i dopisania 3 linijek tekstu ... Dlatego proponuję zrobić "remastering linuxa". Pewnie Kofel nie wiedział, że nie wszyscy muszą znać C++ i Assemblera na poziomie bardzo dobrym ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Nie, bo to wciąż będzie Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Najpierw spróbuj skompilować Jądro linuxa, i jak ci się uda to może cudem uda ci się stworzyć program wyświetlający text bez pomocy innego osa. Moja rada podejdź do ściany i wal głową w nią aż wyjdzie ci ten głupi pomysł bo to i tak strata czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Jezu Fervi, jak Ty masz pustkę w tej głowie... ON CHCIAŁ SAMEMU ZROBIĆ geniuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 No w końcu polska jest pełna geniuszy, może nam rośnie drugi Bill Gates.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Gates tak naprawdę wykazał się tylko jako dobry biznesmen i prawnik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi