Ra3l Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaczynam naukę c++ "symfonia c++". Co mi jeszcze jest potrzebne żeby napisać jakiś prosty (narazie) program lub grę ? jakie silniki jakie programy ? i co zrobić jeżeli napiszę komendy itd. co potem ?? Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Potrzebujesz narazie tylko kompilator. Ściągnij z internetu Dev-C++, będzie najlepszy na początek. Na razie, na początek nie będą ci potrzebne żadne silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 kompilator się przyda. #dev-c++, visual c++, gcc. silniki graficzne #ogre3d, irrlicht, truevision3d, allegro (do gier 2D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zna ktos może tutorial do Dev-C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zna ktos może tutorial do Dev-C++ Tutorial do kompilatora??? Co najwyżej kurs C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 O to mi chodzi właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Do niektórych są (np. Borland C++ [czy jakoś tak] gdzieś, kiedyś czytałem). Wydaje się to niepotrzebne bo praktycznie każdy kompilator wygląda tak samo i posiada te same opcje (postawowe). EDIT Symfonia C++ xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Pietrus skąd ściągnąć ten silnik graficzny Allegro?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Był temat: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=2383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Googli nie znasz? A tak od siebie to bym brał Irrlicht lub Ogre3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 tak, ale irrlicht i ogre3d są głównie nastawione do gier w 3d. do 2d allegro wymiata ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Irrlicht w 2D dobrze się spisuje ;p . Edit: Jeżeli chodzi o naukę allegro, to polecam tą stronkę: http://www.cppgameprogramming.com/ . Sam się z niej uczę. Wszystko wytłumaczone szczegółowo i nawet ja, mimo że nigdy nie miałem styczności z c++ coś rozumiem :) (kurs jest dla tych co w ogóle c++ na oczy nie widzieli, uczy języka od początku z profilowaniem na tworzenie w allegro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadro Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Dla 2D zdecydowanie Allegro, choć Irrlicht też jest dość dobry dla 2D, a jeśli chodzi o 3D to zdecydowanie polecam Irrlicht'a. Jest to obecnie najlepszy darmowy engin. Dla mnie jest lepszy niż Ogre3D, gdyż przedewszystkim jest szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Jeżeli chodzi o 3D, to bardziej mi się podoba Crystal Space. Dużo lepszy engine od Irrlicht. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Irrlicht jest świetny, a Ogre3D jest wolniejszy od niego (przynajmniej miałem takie wrażenie gdy go testowałem). No i jak to wszyscy mówia, Allegro do 2D ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zidanexx Opublikowano 14 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 ^^Czy gra to nie program??? :] :] :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 14 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 Ta, gra to program, tyle że samo określenie "program" jest zbyt ogólne. Dlatego mówimy GRA :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 14 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 Excel to znakomita gra! xD a z silników 3d najlepszy będzie ICE ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 Excel to znakomita gra! Swoją drogą to w Word 97 był ukryty dosyć fajny pinball ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 14 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 hehe, a w excelu 2k bodajże były świetne creditsy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi