Nirvan Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Chce zoptymalizować mniej więcej taki kod : GML if dir=2{an=global.h0s0;} if dir=1{an=global.h0s45; image_xscale=xsc;} if (dir=8 or dir=0){an=global.h0s90; image_xscale=xsc;} if dir=7{an=global.h0s135; image_xscale=xsc;} if dir=6{an=global.h0s180;} if dir=5{an=global.h0s135; image_xscale=-xsc;} if dir=4{an=global.h0s90; image_xscale=-xsc;} if dir=3{an=global.h0s0; image_xscale=-xsc;} i chce dać w skrypcie takie coś : GML if dir=2{an=global.argument0+'0';} if dir=1{an=global.argument0+'45'; image_xscale=xsc;} if (dir=8 or dir=0){an=global.argument0+'90';; image_xscale=xsc;} if dir=7{an=global.argument0+'135'; image_xscale=xsc;} if dir=6{an=global.argument0+'180';} if dir=5{an=global.argument0+'135'; image_xscale=-xsc;} if dir=4{an=global.argument0+'90'; image_xscale=-xsc;} if dir=3{an=global.argument0+'45'; image_xscale=-xsc;} i zeby skrypt byl np tak : GML skrypt(h0s); I nie wiem czy da sie zrobić zeby te numery 0,45 itd byly dodane do nazwy funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 variable_global_get(argument0+'0'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programistagd Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Pokombinuj z variable_global_set. Wtedy kod byłby taki: GML //Gdzieś w grze skrypt("h0s") //skrypt: //...cośtam variable_global_set(argument0+'0') //...</span></span></span> Edit: Postu gnyska nie było jak to pisałem :P E2: Mała poprawka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 ale tam jest jeszcze obok value :P variable_global_set(name,value); To nie wiem co poprawnie powinno być bo ani tak : variable_global_set(argument0,'0'); ani variable_global_set(argument0,+'0'); nie pasuje a jak to co podaliście sie da to jest zła liczba argumentów ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 u mnie jest get, nie set. W końcu chcesz pobrać. przykład: GML global.costam /* tożsame z */ variable_global_get('costam'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 chce zmienić nazwe żeby z global.argument0...; bylo global.h0s0; nie wiem czy to sie nazywa pobranie bo jak dla mnie to dodanie stringa :D edit: dopiero zobaczylem twoj edit, sproboje cos ulozyć teraz chyba zadziala ;] Ok, miodzio ;] dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Pobranie wartości z globalnej. Stąd get. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi