Hunter Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 napisalem cos takiego: PLIK CLASS.PHP: (wycinek) class Travel { var $id; var $to_x; var $to_y; var $speed; var $type; var $gobliny; var $me; var $player_id; var $end_s; var $end_m; var $end_h; var $koniec_podrozy; function Travel($pID) { global $db; $statis = $db -> Execute("SELECT * FROM travel WHERE player_id=".$pID); $this -> id = $statis -> fields['id']; $this -> to_x = $statis -> fields['to_x']; $this -> to_y = $statis -> fields['to_y']; $this -> speed = $statis -> fields['speed']; $this -> type = $statis -> fields['type']; $this -> gobliny = $statis -> fields['gobliny']; $this -> me = $statis -> fields['me']; $this -> player_id = $statis -> fields['player_id']; $this -> end_s = $statis -> fields['end_s']; $this -> end_m = $statis -> fields['end_m']; $this -> end_h = $statis -> fields['end_h']; $this -> koniec_podrozy = $statis -> fields['koniec_podrozy']; $statis -> Close(); } function statis($statis) { $arrstatis = array(); foreach ($statis as $valuee) { $arrstatis[$valuee] = $this -> $valuee; } return $arrstatis; } } plik CLASS.PHP includuje do innego pliku i daje: $travel = new Travel($statis -> fields['id']); nie mam pojęcia co jest źle ale pojawia mi sie błąd: Fatal error: Call to a member function Close() on a non-object in /home/accounts_a/arsanael/public_html/eportal/class.php on line 269 jeszcze wspomne że 269 linijka to ta: $statis -> Close(); nie mam pojecia co jest źle ;/ prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 A czym jest $statis? Co zwraca funkcja Execute(...) obiektu $db? Z błędu wynika, że $statis nie jest obiektem, więc nie posiada funkcji Close(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 funkcja Execute obiektu $db wykonuje kod MYSQL umieszczony w nawiasach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Czyli zwraca tylko wynik tego zapytania? W takim razie $statis jest zwykłą tablicą a nie obiektem, więc nie możesz wywołać na nim metody Close(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 no dobra, chciałem zrobić klase dzieki której bd mógł miec łatwy dostęp do danych z tabeli travel ale juz nie mam pomysłu jak to zrobić czy poprawic;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 czy ta klasa w lini 269 w ogóle jest dostępna? moze to jest w jakiejś metodzie, a klasa nie jest utworzona w tym obiekcie tylko poza nim, jak np. tutaj: $klasa = new Cos(); class Inna { public function foo(){ $klasa->bar(); //blad! } } Z oczywistych powodów, to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Zamień $statis->Close() na $db->Close(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Co się dzieje gdy pominie sie w tym przypadku Close? Wiem z własnego doświadczenia że kod dalej działa(chociaż nie powinno się tak robić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Połączenie z bazą danych nie zostanie zakończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 A to ciekawostka bo z tego co ja wiem, to skrypt sam na koniec zamyka pliki i bazę danych (garbage collector). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi