hudy0070 Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Chcę stworzyć coś jak windowsowy podgląd obrazów i się zawiesiłem w pewnym momencie. Wskazany plik otwieram za pomocą kodu: GML if(file_exists(parameter_string(1))) { open_file(parameter_string(1)); } Pytanie moje brzmi: jak znaleźć kolejny plik graficzny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Nie lepiej uzyc file_find_next? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 używając file_find_first i file_find_next znajduję 1st plik w folderze spełniający warunek oraz następny plik, ja chcę natomiast uzyskać plik następny lecz po tym otwartym a nie zaczynać od początku. Napisałem sobie coś takiego: GML name=aktualny plik file=working_directory+"\"file_find_next(); while(file!=name) { file=working_directory+"\"file_find_next(); } Ale mi się zapętla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 bo trzeba najpierw użyć file_find_first właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 GML path = 'E:\Marek\Game Maker\Zasoby\Grafika\'; result = ''; file = file_find_first( path + '*.gif', fa_directory ) while( file != '' ) { result += file + '#'; file = file_find_next() } show_message( result ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 on nie ma E:\Marek\Game Maker\Zasoby\Grafika\ :( powinno być working_directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 ... może być dowolną ścieżką. https://gmclan.org/up152_12_160510_gm8_image_explorer.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Dzięki Tymon. Ostatnie pytanie, jeżeli chce żeby szukał plików graficznych typu jpg, png, gif a nie jednego to muszę coś wpisać w file_find_first czy trzeba z tym pokombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Wtedy pętla wygląda tak: GML file = file_find_first( path + '\*', 0 ); while( file != '' ) { ext = string_lower( filename_ext( file ) ); if( ext == '.jpeg' || ext == '.jpg' || ext == '.png' || ext == '.gif' || ext == '.bmp' ) { ds_list_add( list, file ); if( file == open ) position = ds_list_size( list ) - 1; } file = file_find_next(); } file_find_close(); EDIT Zaktualizowałem plik w uploaderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi