blondi Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Robiąc ostatnio swojego rpg'a chciałem zrobić questloga który by sprawdzał czy mam maksymalną liczbe questów (5 maks) i ewentualnie dodawał,jak jak sie mieści w tej liczbie,i ze względu ze chce zrobić też poboczne nie wiem jak i co bedzie łatwiej czy ds_map czy tablice,prosze o pomoc i wskazówki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 wszelkie struktury danych ds_ są wygodniejsze, bo możesz policzyć ile ich jest i dokonywać na nich pewnych operacji, jak przeszukiwanie itd. po kluczu, bez bawienia się w pętle for - tablice w GM są bardzo słabe, więc ja bym skorzystał ze struktur tutaj - tym bardziej, ze np. w mapę ( ds_map...) możesz wsadzić kolejną mapę i w ten sposób popakować różne informacje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 no dobra,mam nadzieje ze jak poczytam pare tutoriali to naucze sie wpełni korzystać z ds_map,pbo na razie kuleje,ekwipunek mam na tablicach,i jest ok ale strasznie trudno dac jakies warunki itd,lub zeby sprawdzac cos,ale i tak dzieki za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 pamiętaj, że każda mapa ma swoje ID, zatem tworząc ją, dostaniesz to ID: GML global.mapa; global.mapa= ds_map_create(); potem możesz wsadzić ją w inną mapę GML var inna; inna = ds_map_create(); ds_map_add(global.mapa,'wsadzona_mapa',inna); a potem, żeby odzyskać id tej wsadzonej mapy: GML var id_innej; id_innej = ds_map_find_value(global.mapa,'wsadzona_mapa'); var costam; costam = ds_map_find_value(id_innej,'jakas_wartosc....'); ... W ten sposób można pakować mapy w mapy, pamiętając jedynie ID tej głównej (warto przypisać do zmiennej globalnej, chyba, że jakiś obiekt istnieje całą grę właściwą). Jak może się to przydać? Ot, mamy np. w grze kilku bohaterów, każdy z nich ma quest. Tworzymy więc mapę, gdzie klucze to imiona, a wartości to ID ich map z questami. Mapa z questem jako klucze ma np. 'nazwa','czy_wykonany','nagroda'. Wtedy rozmawiając z postacią szukamy w global.mapa wartości 'imie_postaci' (ds_map_find_value), pobieramy jej wartość do zmiennej (nawet tymczasowej), i mamy dostęp do informacji o queście (mamy ID struktury, jej referencję). Oczywiście w mape można wsadzić listę, kolejkę itd. i na odwrót. Warto pamiętać, że o ile zmienna var znika, to sama struktura nie zniknie, ponieważ zmienna var ma tylko jej identyfikator (referencję), a struktura znika dopiero przy zamykaniu gry lub poprzed ds_xxxx_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 o super dzieki za wytłumaczenie zobaczymy jak to wyjdzie mi w praktyce:)wielkie dzięki xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi