ZyperPL Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 GML if(y<0) { room_goto(water_start) y=room_height-10; } if(y>room_height) { room_goto(map4) y=10; } Chciałem zrobić, aby gdy spadnie się na dół w map4, przejść do góry rooma water_start. Wywala mi błąd :< Co jest źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Używasz view'a? Jaki błąd Ci wywala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Viewa nie używałem, błąd już naprawiłem powinno być: GML if(y<0) { room_goto(map4) y=room_height-10; } if(y>room_height) { room_goto(water_start) y=10; } Teraz mam jeszcze dziwny problem ;/ Gdy przechodzę z powrotem, czyli w water_start skacze ponad ten room. To nie przenosi mnie tam gdzie powinno, tylko do całkiem innego roomu ;/ Tak jakby było room_goto_previous, a jest room_load(map4) ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Może przeskakujesz przez lewą krawędź room'a i przenosi gracza do poprzedniego room'a. Wstaw do warunku if(y<0) jeszcze x=100; i zobacz co się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Nadal, to samo, tylko teraz jak przeskocze do innego rooma to już "na zawsze". Wcześniej po chwili wracałem, i spadałem tam gdzie skoczyłem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Coś pokręcone to wszystko jest ;/ Sry, za double ale nikt nie pomaga :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Napisz co to za błąd jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Teraz mam jeszcze dziwny problem ;/ Gdy przechodzę z powrotem, czyli w water_start skacze ponad ten room. To nie przenosi mnie tam gdzie powinno, tylko do całkiem innego roomu ;/ Tak jakby było room_goto_previous, a jest room_load(map4) ;/:P To sprawdzaj kiedy jest w tym roomie, czy wyskoczył ponad jego "górną granicę" i jeśli tak to przenoś (room_goto(...)) do tego roomu co chcesz. Tak zapewne masz, to może źle warunek stawiasz, lub zły room podajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Odświeżam temat... Mam prośbę... Napisał by ktoś prosty i szybki "roomozmieniacz"? Zmienia room pionowo i poziomo na inny. Tj. ustawiam jakoś z 50 roomów i pionowo i poziomo. I łatwo się miedzy nimi przemieszczam? Miejsce w creditasach gwarantowane :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 if y=1000000000000000 { room=1234574 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Tak, i w każdym roomie objekt który zmienia "room=?"? Chodzi mi o coś bardziej prostego w obsłudze... :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Co do poprzedniego? Persistent w obiekcie gracza? Wtedy jak wracasz on nadal jest na starej pozycji, zatem warunek nadal jest spełniony :) Kod cofnięcia powinien być przed room_goto(); A jeśli już rozwiązałeś, to na przyszłość innym się przyda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Tak, tyle, że mogę tak przechodzić używając room_goto_next, podobnie z powrotem, ale sprawa się komplikuje gdy chcę skoczyć (widok z boku, 2d) w dziurę i przelecieć do całkiem innego rooma :> Potem w tym następnym roomie chcę iść w prawo/lewo, a potem znowu do góry... :> Musiałbym w każdym roomie zrobić specjalne obj. Dlatego zwracam się z prośbą o napisanie czegoś prostrzego, bo sam nic nie mogę skombinować... Edit: Takie małe pokazanie jak to wygląda wizualnie: http://img249.imageshack.us/i/room.png/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi