IamTheLaw Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam! Mam takie pytanko- jak używać random??? Próbowałem zrobić takie coś GML dupa=random(2); if dupa=1 { sprite_index=lol }; if dupa=2 { sprite_index=lol2 ); Tutaj zawsze działała tylko akcja w dupa=1 próbowałem też zrobić sam random bez zmienniej jak powyżej ale nie działało. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to używać? Bo potrzebuję w swojej grze losowania liczb a nie umiem tego zrobić. Please help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 bo random daje liczby z przedziału 0-2.. czyli losuje np 1,4546477845 :) musisz dać GML dupa = round(random(2)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 W przypadku małych zakresów można użyć choose, tutaj choose(1,2). W gm8 doszła frajdziasta funkcja irandom_range(dolny zakres, górny zakres) która losuje liczbę całkowitą z podanego przedziału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Działa! Dzięki! Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Marca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 w GM8 jest też irandom() który zwraca tylko liczby naturalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi