SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam! Moje pytanie brzmi... Jak nałożyć na grę ograniczenia czasowe ? Tzw. Sheewarka chcę stworzyć i nie wiem jak zrobić by gra po jakimś tam czasie się wyłączała. Pomoże mi ktoś ? Nie chce odpowiedzi typu: "To musi być dobra gra, bo nikt tego nie kupi" itp. Chcę konkretną odpowiedź jak tego dokonać, albo chociaż jakieś wskazówki. Z góry Wam wszystkim Bardzo dziękuję. Czekam na odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Zmiennymi, ustalasz kod od rozpoczęcia, po zakończeniu gry niech zapisuje ile "zabrało czasu" i przy kolejnym wejściu niech wczytuje plik... Do tego celu nie radze używać *.ini, bo każdy może sobie zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 a możesz coś więcej.... ? jestem początkujący i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Zapisujesz gdzieś w rejestrze (w Helpie poszukaj "registry" :) ) w jakiś sposób datę zainstalowania, i przy każdym uruchomieniu (ew. dodatkowo w grze) sprawdzasz, czy nie minęło już zbyt wiele czasu, aby uruchomić grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 oczywiście chodzi o shareware... poczytaj o ini i o szyfrowaniu ini ehh, albo tak jak dawidss napisał w rejestrze zapisuj datę zainstalowania i porównuj ją do daty uruchumienia, jeżeli jest np. o 30 dni później wyłączaj grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 A gdzie mogę znaleźć o tym coś więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 https://gmclan.org/index.php?wiki - Dokumentacja GM'a Język GML >> Pliki >> Rejestr Ale jak dla początkującego, to najpierw naucz się coś prostego robić, a potem bierz się za poważniejsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 No ok. Przeczytałem. Oczywiście że zacznę od czegoś początkującego, ale chciałem się dowiedzieć jak takie coś zrobić. Więc powie mi ktoś ? ;) Przeczytałem, ale nadal nie wiem jak tego dokonać. :) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Rejestry to nie zbyt dobry pomysł, takie zabezpieczenie BARDZO łatwo oszukać ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 ;) niby tak, a znasz jakiś inny sposób ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Zapisywac do danego pliku, np *.xxx Tylko program rozumie co w nim jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Może mi ktoś bardziej wyjaśnić jak tego cuda dokonać ? :) Przyda mi się, a wiem że nie jedna osoba na tym forum świetnie posługuje się GM'kiem. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Oj przestańcie z plikami, dla przeciętnego usera dużo łatwiej skopiować sobie i podmieniać co jakiś czas plik niż jakąś wartość w rejestrze. Rejestry to nie zbyt dobry pomysł, takie zabezpieczenie BARDZO łatwo oszukać ;pOświeć nas :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Można usunąć wpis w rejestrze i znowu można grać daną ilość czasu. :) Albo zmodyfikować i grać 999999999999999999999 minut. :) Sam testowałem. :) Ale powracając do tematu... ...pomoże mi ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Co do zapisywania, to w evencie GameEnd mozna użyc funkcji GML game_save(save.xxx) //gdzie .xxx to rozszerzenie</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Zapisywac do danego pliku, np *.xxx Tylko program rozumie co w nim jest... nie radzę. Wszystko zapisane np file_text_open_write("omg.lol") da się otworzyć w notatniku i przeczytać zawartość, chyba że zaszyfrujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Wolałbym rozwiązanie z rejestrem. Pomoże mi ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Tak mówisz? zrób sobie przykład do zapisywania za pomocą game_save... na bank nie rozszyfrujesz w notatniku.... Ale to juz twój problem, rejestrem możesz sobie system zepsuć (na własnym przykladzie uzywania rejestrów) albo ktoś usunie rejestr, chyba że gra będzie chodzić tylko wtedy, jeśli będzie istniał jakiś wpis w rejestrze ;) Offtop: 100 post :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 A co da zapisywania to chodzi o sheware czy wy o czymś innym teraz piszecie ? :) Mógłby mi ktoś napisać taki miniskryptcik do tego shewarra z tym rejestrem... ? HELP ME! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Aktualnie pisze, ale mam trochę dłuższa przerwę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ok,ok. :D Wielkie dzięki. :D Jak będę mógł Ci się odwdzięczyć ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Napisz za mnie rozprawkę na angielski :D Nie no żartuje :D Nie musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ok. Wielkie dzięki! :D Także czekam na pracę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi