ziomekkamil Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 siemka robie gre 3d juz zrobilem 70% i mam problem bo jest wszędzie ciemno ( w backgrounds dalem czarny kolor jak dam biały to widac załe otoczenie i niejest ciemno ale widac jak sie ładują np. drzewka ściany )jak podchodze do sciany to sie oswietla takie pole widzenia i niewiedze niektórych potworków i bo robie survival horror i jak zrobic latarke 3d lub swiatło 3d? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Ej, nie znam się, ale kiedyś czytałem poradnik, przed rysowaniem czegokolwiek, trzeba wpisać draw_set_color(c_white), żeby miało swoje kolorki, a nie było czarne ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekkamil Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Ej, nie znam się, ale kiedyś czytałem poradnik, przed rysowaniem czegokolwiek, trzeba wpisać draw_set_color(c_white), żeby miało swoje kolorki, a nie było czarne ;p kiedy juz am białe tło to sie ładuje sciana itp i niefajnie to wyglonda dlatego chce latarke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 a używasz jakiegoś dll-a? edit: możesz zrobić graniastosłup z biało-żółtawą teksturą i ustawić jego alpha jako efekt latarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekkamil Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 probowlaem z przykladu swiatrla ale sie niedalo a używasz jakiegoś dll-a? edit: możesz zrobić graniastosłup z biało-żółtawą teksturą i ustawić jego alpha jako efekt latarki Własnie tego nie potrafie 2 posty z rzędu w kilka minut. Warn. Platyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 czego nie potrafisz używać dlla czy stworzyć graniastosłupa ? :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekkamil Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 światła nie potrafie XD p.s co to jest graniastosłup?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 http://www.google.pl/url?sa=t&source=w...UGXGsS6VbWOBY2w mi chodziło o taki dla prostego efektu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...rism_BC.svg.png ale może być każda inna figura zaraz dam ci przykład jak zrobić ten efekt ps masz gm8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 ps masz gm8? A masz gm8 PRO?? powiedz coś więcej... robisz w d3d? białe tło: a ma być białe? czy to kolejny problem? Bo moge poradzić... chce chcieć to sobie możesz... przykład latarki chyba był 2D? off-top: jak trudno by mi było zdobyć twoje gg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 przykład latarki chyba był 2D? ale mu chodzi raczej o 3d ot: chyba mu nie pomożemy bo został zbanowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 zbanowany? gnysek... kurde... na stałe? 1. szkoda ze sie nie dowie co z latarką... 2. sprwdź ip nowo zarejestrowanych :hitler: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Sposób 1: dodać biały półprzezroczysty strożek przed kamerą. Sposób 2: użyć gmowego systemu oświetlenia w 3d, d3d_light_define_point, który wprawdzie niewiele da, ale gra stanie mroczniejsza. Ewentualnie jeszcze przerywać oświetlanie i horror gotowy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 biały nie, lecz lekko żółty. nie wiem czy stożek... może lepiej trójkącik? bo bedzie widać że to stożek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 biały nie, lecz lekko żółty. nie wiem czy stożek... może lepiej trójkącik? bo bedzie widać że to stożek najpierw pomyśl, dopiero pisz. Światło latarki jest stożkiem(no nie do końca ale jest) a trójkąt to w 2d użyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 najpierw myśl potem pisz :D nie do końca... więc lepiej takie 3D, tzn. stożek ale spłaszczony. gdyby go skracać w kolizji to by nie gryzł modeli... ale może to zbędne. A jak jest w cs? lepiej oświetlić niz stożkować :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi