Darlix Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Jak uważacie? Który z nich jest lepszy, chciałbym się dowiedzieć. Blender jest darmowy i mało waży, 3DS dużo zajmuje i jest płatny. Ale jak to mówił bodajże Tymcio: "Nie w ilość, lecz w jakość.", czyli blender może być lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 broń Boże. 3DS Max, ale to zależy kto i jak i dla kogo... 3DS Max to taki photoshop w świecie obróbki 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Tak, tak. Z tego co wiem do 3Ds Maxa można porównywać jedynie Cinema 4D, którego ja osobiście nigdy nie używałem. 3Ds maxa używam i jestem bardzo zadowolony. Przy nim Blender normalnie posysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Blender ssie tylko gdy chcemy w nim zrobić animację, do samego modelowania gitez majonez. Zależy od upodobań i umiejętności, można spiepszyć model w 3ds a zrobić ładny w blendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Tak, tak. Z tego co wiem do 3Ds Maxa można porównywać jedynie Cinema 4D Jest mnóstwo innego softu do 3D na poziomie 3DS Maxa, nie tylko Cinema 4D. Między innymi Softimage|XSI (odpowiedzialny za 3D w nowych częściach Star Wars czy w Half-Life 2), Maya (odpowiedzialny za 3D w Matrixie czy Shreku), Lightwave 3D (odpowiedzialny za 3D w Harrym Potterze czy Piratach z Karaibów). Chociaż Blender wcale zły nie jest. Ciekawą sprawą jest Blender Game Engine. Przykład gry na nim zrobionej: http://www.yofrankie.org/ (tylko są tam dwie wersje, jedna robiona na BGE, druga na Crystal Space). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Tak mało waży ale możliwości ma wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Do tego Maya Educational Edition jest za free, tylko dodaje znak wodny na renderze. Całość nieco waży(>1GB jak nie więcej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 3DS Max jest najlepszy z programów do obróbki 3D, ale i tak nie znajdziesz wielu ludzi, których będzie na niego stać. Blender jest darmowy, mało waży. Wybór jest prosty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 A czy w 3Ds można tworzyć gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Żaden program do modelowania nie jest jednocześnie programem do tworzenia gier. Blender Game Engine to jedyny wyjątek w tej dziedzinie, no i w porównaniu do innych silników wypada blado pod względem wydajności (bo efekty osiąga niezłe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 A ja postawię na Blendera, o. Jeśli zależy nam na tworzeniu prostych (albo i nie) modeli to po prostu niczego w nim nie brakuje. A możliwości co do samych renderów na naprawdę niemałe (już sama polska scena (blender.pl chociażby) miażdży), animacje może i zbyt wygodne i "fajne" nie są, ale możliwości też ma (nie pamiętam tytułów, ale wyszły już chyba 2 krótkie filmiki prezentujące jego możliwości) No i ma naj#$!*^@!^@*@!* interfejs świata <3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 No i ma naj#$!*^@!^@*@!* interfejs świata <3 Proszę nie rozśmieszaj mnie :) P.S. Głowy sobie uciąć nie dam, ale w 3Ds Max były chyba modele do Wiedźmina robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 co do interfejsu to już kwestia gustu, zależy kto jak lubi. A blender ma akurat typowy dla siebie hud Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 z tego co słyszałem to blender jest bardzo potężny i można w nim zrobić dużo rzeczy, jednak jest trudny w obsłudze ale to kwestia przyzwyczajenia jak w gm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi