4tk Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Kolejny problem związany z arkanoidem 2009. Jak zrobić, aby po zniszczeniu wszystkich klocków został zniszczony jeden, konkretny objekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 GML if instance_number(obiekt)=0 with(idobiektuktórymabyćzniszczony) instance_destroy() ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 nie do konca. 3 objekty to te klocki. Tzn na mapie jest ich wiecej, ale sa 3 klocki: green, blue i red. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 ustaw im parenta albo GML liczba_klockow=instance_number(green) + instance_number(blue) +instance_number(red) if liczba_klockow=0 { // } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERROR DRONE Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 A wiec jest kilka obiektów-klocków? W STEP obiektu który ma sie zniszczyć. Nie jestem pewien czy zadziala: GML if instance_number(obj_1klocek)==0 { if instance_number(obj_2klocek)==0 { if instance_number(obj_3klocek)==0 { instance_destroy() } } } Chyba namieszałem :P W edicie dam czy dziala... EDIT: Mi działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 A wiec jest kilka obiektów-klocków? GML if instance_number(obj_1klocek)==0 { if instance_number(obj_2klocek)==0 { if instance_number(obj_3klocek)==0 { instance_destroy() } } } O matko ! O && nie słyszałeś ? GML if !instance_exists(obj_klocek_01) && !instance_exists(obj_klocek_02) && !instance_exists(obj_klocek_03) { with (obj_do_zniszczenia) instance_destroy(); } A i tak użycie parentów jest najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 terror i uzjel, dzieki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi