energy Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Witam.na początku chcialbym powiedziec ze gm opanowalem w 10%.czyli jestem noobem. Mam taki problem.CHcialem zrobić grę podobną do Tibi.Tyle że mam problem po zalogowaniu jest ok widze moja postac .gdy idę w bok do samego rogu ekranu dopiero wtedy room się porusza .i teraz jest moje pytanie czy niemoglo by byc tak ze gdy postac sie rusza zostaje na srotku ekranu a room sie przesuwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Pewnie, że by mogło :) Musisz tylko ustawić parametry Hbor i Vbor w roomie, w zakładce views. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
energy Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Dzięki za pomoc. :) mam jeszcze 1 pytanie. jezeli cały room się porusza jakbym mogł dodać do tego okno w którym były by skille itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu90 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 dodajesz obiekt który w drawie rysuje np.prostokąt,a będzie to wtedy coś takiego: draw_rectangle(view_xview,view_yview,view_xview+150,view_yview+600,0); zamiast 150 można dac inną szerokośc, a zamiast 600 długośc(w tym wypadku przy rozdz. 800X600), i zamiast 0 możesz dac 1(różnice sam zobaczysz ;) ) Pozdro @Maximal :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Chodzi o menu poruszające się wraz z viewem? Sporo razy o tym pisałem, napiszę jeszcze raz: -tworzysz obiekt menu -w Draw wklejasz wszystkie potrzebne Ci instrukcje -w End Step wpisujesz: x=view_xview y=view_yview I już :) EDIT: krychu był szybszy :rolleyes: EDIT2: Ops, pomyłka, poprawiłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
energy Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Dzięki za Pomoc chłopaki. ;) Pozdro. dodalem do draw ten obraz menu wszystko ok .tylko widze czarny prostokąt zamiast tego gifa.jak to naprawić?- konkretnie wpisałem: draw_rectangle(view_xview,view_yview,view_xview+150,view_yview+600,0); To jak pomożecie? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Hę? :boxed: A co tam konkretnie wpisałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Bo oni ci podali kod na prostokąt. Jak chcesz gifa, to utwórz objekt z tym gifem i w end step daj mu: x=view_xview y=view_yview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Toż to ja mu właśnie to podałem BP! ;) Ale dalej nie wiem jaki problem ma energy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Mi się wydaje, że dał on kod który dał Krychu, a on chciał żeby mu wyświetliło sprite, a nie prostokąt. Poza tym, podałem inaczej niż ty ;p . Ty podawałeś o draw, a ja o nowym objekcie, czytaj dokładniej posty :] . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 moim zdaniem to najlepiej dać x=view_xview[0] zgodnie z helpem od Gm, ale ja uzywam tego programu zaledwie od trzech lat więc może nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi