Cannon Fodder Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 W związku z tym że nie udało mi się odnaleźć podobnego tematu rozwiązujący mój problem, rozpoczynam nowy. Tworzę gierkę typu wyścigi z widokiem od góry. Nie umiem poradzić sobie z ustawieniem kamery w ten sposób, aby z opóźnieniem podążała za pojazdem. Chodzi mi dokładnie o to, aby kamera była zawsze z tyłu, ale tak szybko nie obracała się jak auto. Oto co udało mi się stworzyć do tej pory: ZOBACZ TUTAJ . W moim przykładzie kamera podąża za pojazdem, ale dzieje się to za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 powtarzane setki razy.. https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Stwórz obiekt "kamera", i wstaw do step'a ten kod: GML kierunek = point_direction(x,y,pojazd.x,pojazd.y); dystans = point_distance(x,y,pojazd.x,pojazd.y) x += lengthdir_x( dystans/13 , kierunek ); y += lengthdir_y( dystans/13 , kierunek ); Na koniec ustaw w roomie aby view podążał za tym obiektem. Powinno ładnie chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannon Fodder Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 coś nie tak :/ są może jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannon Fodder Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Poradziłem już sobie z w/w problemem. Teraz potrzebuję podpowiedzi jak zrobić pole tekstowe, tak aby nie obracał się wraz z tłem czyli wraz z view_angel[0]. Chciałbym aby zawsze był w górnym rogu. Ma ktoś jakiś pomysł ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 poprostu kod wstaw do nowego obiektu który nie jest uzależniony od view_angle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Napisałem taki kod: GML d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_set_rotation_z(-view_angle); d3d_transform_add_translation(view_xview[0]+view_wview[0]/2,view_yview[0]+view_hview[0]/2,0); draw_text(-view_wview[0]/2,-view_hview[0]/2,"twoj text") // tekst pisany na pozycji 0/0 // tu rysujemy to co ma byc nie obkręcone d3d_transform_set_identity(); rysuj wszystko co ma być nie przekręcone a za pozycje 0 stosuj "-view_wview[0]/2" dla osi x i "-view_hview[0]/2" dla osi y lenin - 1,666 postów ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannon Fodder Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Napisałem taki kod: GMLd3d_transform_set_identity(); d3d_transform_set_rotation_z(-view_angle); d3d_transform_add_translation(view_xview[0]+view_wview[0]/2,view_yview[0]+view_hview[0]/2,0); draw_text(-view_wview[0]/2,-view_hview[0]/2,"twoj text") // tekst pisany na pozycji 0/0 // tu rysujemy to co ma byc nie obkręcone d3d_transform_set_identity(); rysuj wszystko co ma być nie przekręcone a za pozycje 0 stosuj "-view_wview[0]/2" dla osi x i "-view_hview[0]/2" dla osi y lenin - 1,666 postów ;p Działa doskonale !! Dziękuję :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannon Fodder Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 A jeszcze takie jedno pytanko... co wpisać aby TEKST były zawsze na wierzchu? Żeby napisy nie znikały pod teksturami? albo inaczej... jak ustawić kolejność tekstur, aby np. ten obrazek był na tym obrazku, nie na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 obiekt z HUDem powinien miec najmniejszy depth ze wszystkich obiektow w roomie. standardowo mozesz dac depth=-1000000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 albo przed rysowaniem huda daj: GML depth=-10000 //kod depth=0 W przypadku, gdy kod postanowisz mieć w jakimś obiekcie, któremu nie bardzo można zmienić depth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 to nic nie da lenin, bo depth brany jest pod uwagę przed wywołaniem eventu Draw, nie w trakcie, bo na jego podstawie jest sortowana lista wyświetlania obiektów :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Poważnie? Ehh, wziąłem sobie za przykład draw_set_text i myślałem, że z depthem też pójdzie. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannon Fodder Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 ok , już kapuje :) bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi