pan123 Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 witam właśnie robię strategię i umiem robić tylko np ze jak nacisnę obok żołnierza w prawa stronę (myszką) to zmienia animacje ze stoi w prawa stronę a jak na lewo to na lewą ale jak już chce żeby miał więcej funkcji robię tak samo ze zmiennymi i mi tylko dalej w 2 strony się obraca poradzicie?? coś chce żeby mi w 8 stron się obracał :{ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Zależy jaki dajesz warunek. Ja ci radzę użyć point_direction i do odpowiednich przedziałów kątów dawać odpowiednie animacje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan123 Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Ej a mugł byś mi tu kod wkleić plis bo niemoge przypomnieć sobie o co w tym chodziło :( prosze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Nie jestem pewien, czy o to chodzi, ale w FAQ, w punkcie 12 jest odpowiedni kod. Przekształć go sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 W evencie kliknięcia: GML dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); //wyliczamy kierunek do kursora if(dir<22.5||dir>360-22.5) sprite_index=sprite_prawo; else if(dir<45+22.5) sprite_index=sprite_gora_prawo; else if(dir<90+22.5) sprite_index=sprite_w_gora; else if(dir<135+22.5) sprite_index=sprite_w_gora_lewo; else if(dir<180+22.5) sprite_index=sprite_w_lewo; else if(dir<225+22.5) sprite_index=sprite_w_dol_lewo; else if(dir<270+22.5) sprite_index=sprite_w_dol; else sprite_index=sprite_w_dol_prawo; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Października 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 a nie lepiej GML var dir,s; dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) div 45; //wyliczamy kierunek do kursora switch(dir) { case 0: s = sprite_w_prawo; break; case 1: s = sprite_w_prawo_gore; break; case 2: s = sprite_w_gore; break; ... case 7: s = sprite_w_dol_prawo; break; } sprite_index = s; zobacz ile obliczeń i porównań mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Nie, nie lepiej. Jeśli już to raczej: dir=(point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) + 22.5) div 45; Chciałem by to było dla niego bardziej zrozumiałe. Ja to zrozumiem, ty to zrozumiesz, ale on wątpię :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Tylko wtedy trzeba dać poprawkę w postaci GML case 8: s = sprite_w_prawo; break; Bo przy 337.5 (+22.5=360) będzie już zwracało 8 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Tia. Właśnie do tego doszedłem. Wystarczy default dać :P EDIT: Albo mod 360 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan123 Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 dzięki chłopaki :} a ja umiem :Chciałem by to było dla niego bardziej zrozumiałe. Ja to zrozumiem, ty to zrozumiesz, ale on wątpię " nie no bez przesady obecnie już w c++ dużo dalej jestem niż inna forma" if " XD w każdym bądź razie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi