Marzec Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zastanawiałem się nad tym, ale mam nadzieję, że jest to zaawansowane pytanie :P Otóż użyłem zoomu, tzn. zrobiłem view 40x30 i obiekt za którym podąża kamera. Niestety prędkość jego jest tak mała, że czasami znajduje się on "między pikselami". W takich momentach kamera (view) cała się strzęsie. Da się to jakoś naprawić? Mały view mi jest potrzebny, bo ograniczenia wielkości room'u w GMie nie pozwalają mi na większy room niż potrzebuję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 odpowiem trochę po n00b'sku ale ważne żeby było tam gdzie masz "podążanie" za obiektem daj klocek jump to given a position Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zrób własne poruszanie kamery za pomocą view_xview[ view ] i view_yview[ view ] a do określenia pozycji obiektu użyj round( x ) i round( y ) :) Czyli po prostu GML view_xview[ 0 ] = round( gracz.x ) - 20; view_yview[ 0 ] = round( gracz.y ) - 15; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ciekawe. Funkcji round nie znałem. Niestety problem nie znika :( Zapomniałem napisać, że view obraca się za bohaterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ciekawe. Funkcji round nie znałem. Niestety problem nie znika :( Zapomniałem napisać, że view obraca się za bohaterem. view_angle[0] = round( dir ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 GML view_xview = floor( x ); view_yview = floor( y ); view_angle = floor( angle ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi