Nobody Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Czyli pytanie: Czy parentem mogę zmusić obiekt podrzędny do wykonania akcji? ( Żeby nie używać w każdym childzie event_inherited() )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Jeżeli parent ma ustawiony event, a dziecko nie ma w tym evencie nic, to nie musisz dawać event_inherited. event_inherited dodaje się tylko wtedy, gdy dziecko poza eventem rodzica ma robić coś jeszcze (wtedy eventy rodzica są nadpisywane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Wiem i dlatego proszę o pomoc :D Mam właśnie taką sytuację, że np. w Stepie jest już kod, a muszę też wykonać kod parenta. Trzeba wtedy w każdym podrzędnym obiekcie wpisywać event_inherited? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Tak. Zasada jest właśnie taka: kod rodzica wykona się w dziecku tylko wtedy, gdy on w tym evencie nie ma absolutnie nic. Ale zawsze możesz w rodzicu napisać GML if object_index = nazwa_obiektu {} i nazwa_obiektu to nazwa dziecka, wtedy kod wykona się tylko w danym dziecku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Nie, tego kodu mi nie trzeba :P Chciałem uniknąć pisania ciągle event_inherited :P Ale dzięki mimo wszystko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi