Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Macie tutaj link do pliku. Jak byście mogli to poprawcie go tak aby szło wybierać do jakiego pliku ma się zapisać tekst i z jakiego ma odczytać. :crying: :unsure: Mam Cię całe życie poprawiać? //Tymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 // do zapisu plik = get_save_filename('Pliki INI|*.ini', ''); ini_open(plik); // reszta kodu // do odczytu plik = get_open_filename('Pliki INI|*.ini', ''); ini_open(plik); // reszta kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 pokazuje mi błąd ERROR in action number 1 for Mouse Event for Left Pressed for object Zapis INI files must be located in the same directory as the program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Najwidoczniej INI masz w innym katalogu niż w katalogu z grą. Przenieś go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Ale to ma go utworzyć jak wpisywałem że ma zapisywać do test.ini to sobie go tworzył.Najlepiej popraw tamten plik wsadź go gdzieś i daj linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Z plikami INI jest troche skopana sprawa, bo zapisywany plik musi być w katalogu z grą (zabezpieczenie przed robieniem pseudo-wirusów? :P). Spróbuj tak: plik = get_string('Pytanie?', ''); ini_open(plik); // reszta kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Zastanawiałem się czy tak zrobić, ale chyba to jedyne wyjście.A jak zrobić żeby w tym miejscu w kturym jesteś migała ci taka kreska jak np.w wordzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 A po co na plikch INI to robisz, nie możesz w tekstowym zpisywać ? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Zastanawiałem się czy tak zrobić, ale chyba to jedyne wyjście.A jak zrobić żeby w tym miejscu w kturym jesteś migała ci taka kreska jak np.w wordzie O ile wiem, to na to funkcji nie ma, chyba, że istnieje jakiś DLL, o którym nie słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Ale ja widziałem to w niektórych grach i programach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Musieli sobie sami skrypt napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Acha i jeszcze jak zrobić wklejanie, wycinanie, kopiowanie i zaznaczanie tekstu?? Sorki że zadaje tyle pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Tu masz jak zapisać dane do pliku oczywiscie musisz jeszcze zrobic zabezpieczenia przed plikiem tylko do odczytu itd. plik_name = get_save_filename('Plik tekstowy(*.txt)|*.txt','test'+'.txt'); if plik_name == ''then exit; file_open_append(plik_name); file_write_string(global.tekst); file_close(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 :thumbsup: Dzięki a odczyt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 plik_name = get_open_filename('Plik tekstowy(*.txt)|*.txt',''); if plik_name == ''then exit; file_open_read(plik_name); keyboard_string = file_read_string(); file_close(); Oczywiście też musisz zrobić zabezpieczenia itd. Ale pomyśl sam. EDIT: Ech. Od razu przypominają mi się stare dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Dzięki. Teraz jeszcze jakbyście mogli to napiszcie mi jak zrobić wklejanie,wycinanie,kopiowanie i zaznaczanie tekstu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Tak. I jeszcze może wstąpić do Ciebie, wykonać na Twoim kompie, skompilować, zapisać do pliku i wyłączyć kompa. Teraz pomyśl sam. Możesz to zrobić na różne sposoby. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Simon trochę za dużo wymagasz :P Poszukaj dll'e, są bo sam ich używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 No dobra. Masz pliczek, który Tobie napewno pomoże, przy tym Twoim programiku. Zawiera on scrypt i dll typowo do Twoich potrzeb. Musisz go tylko odpowiednio dostosować wyglądem. Mam na myśli wielkość okna edycji itp. Ale następnym razem, to mniej pytaj, a więcej myśl. Nikt za Ciebie całego programu nie napisze. A tak poza tym, jak robisz już jakiś programik to wykonaj go w GM v5.3A, bo na co Ci 3d. Jest owiele szybszy i wszędzie go odpalisz (chodzi mi tu o kartę grafiki i procka). Myślę, że takie wskazówki Tobie wystarczą. Dobrze że kombinujesz z programikiem, a nie tylko z gierkami. :thumbsup: Może i ja jakiś nowy program skrobne. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Dzięki ale w tym pliku niema dll'a.skąd go wziąść?? Albo chociaż jak się nazwywa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Dzięki ale w tym pliku niema dll'a.skąd go wziąść?? Albo chociaż jak się nazwywa?? DLL jest w projekcie. Jak go uruchomisz, to sam się rozpakuje obok niego. Co, myślenie trochę boli? <_< EDIT:Bo to jest na GM5. Pisałem wcześniej, że zrób program na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Ok mam pozmieniałem tak jak było trzeba.Ale teraz zapis i odczyt mi niedziała co mam zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Ok mam pozmieniałem tak jak było trzeba.Ale teraz zapis i odczyt mi niedziała co mam zrobić?? Słuchaj poczaszkuj trochę, bo jak narazie to widzę, że ja ten programik piszę, a nie Ty. Jeszcze jedna podpowiedź. Zajrzyj do create w objekcie o nazwie "object0". Usuń wszystkie ukośniki // i zobacz jak to działa. No dalej to już Ci nie podpowiem. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Pozmieniałem wszystkie zmienne na globalne i w zapisie mam tak: plik_name = get_save_filename('Plik tekstowy(*.txt)|*.txt','test'+'.txt'); plik_name+='.txt' if plik_name == ''then exit; file_open_append(plik_name); file_write_string(global.text); file_close(); I mi tworzy plik tekstowy ale całkiem pusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 bo pewnie w global.text nic nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi