^#$PAUL$#^ Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Chciałem zrobić program co oblicza pole kwadratu gdy podamy bok. I właśnie niewiem jak zrobic te wpisywanie boku zrobiłem tak: a=get_string("Podaj bok kwadratu:","a") ale wtedy nie chce mi tego mnożyc bo myśli, że to tekst.:crying: Co mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Nie wiem czy pomoże, ale zamień get_string, na get_integer, może to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 są dwa wyjścia: a=real (get_string("Podaj bok kwadratu:","1") ); lub: a=get_integer("Podaj bok",1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 ok dzieki za szybką pomoc działa. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 oto moje dzieło xD create: GML bok=get_integer("Bok:","1") pole=4*bok draw: GML draw_text(10,10,'bok: '+string(bok)) draw_text(10,40,'Pole: '+string(pole)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Powtarzasz się :jezor: i nie znasz chyba wzoru na pole kwadratu P=a*a(albo a do kwadratu), a nie 4*bok, bo to jest obwód. Oto mój programik https://gmclan.org/up4089_12_pole.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 gnysek, źle :P Gdy dasz tak, jak chciałeś, a ktoś wpisze w okienku "ala ma kota", albo po prostu niechcąco wpisze jakikolwiek znak nie będący cyfrą, gm wywali błąd. a = real(string_digits(get_string("Podaj bok kwadratu:", "1"))); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 oooo :D Nie przyjrzałem się :D I mam taki ekhem...wkurrrr...no...internet...:D Zaraz ściągnę xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi