Exigo Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ma ktoś pomysł na narysowanie siatki składającej się z sześciokątów przylegających do siebie?... Taki a la plaster miodu. Sześciokąty są spritami - cała filozofia to ich "poukładanie", lecz nie mam pomysłu, jak to zrobić. ;x Halp! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 załóżmy, że masz sprity 32x32 z sześciokątami foremnymi (hexagon?). Rysujemy 10 x 10 grafik. GML var przes,i,j; for (i=0; i<10; i+=1) { if i mod 2 = 0 then przes = 16 else przes = 0; for (j=0; j<10; j+=1) { draw_sprite( i*32 + przes, j*32, sprite_hex); } } Edit: w sumie to w wysokość będzie mniej niż 32, ale to sobie już dopasujesz sam :P Tylko tyle mi przyszło do głowy obecnie. Ogólnie pomysł warty stworzenia przykładu, jak na takiej planszy zaznaczać kolejne pola etc. bo można fajne gry strategiczne zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 imo to proste :P GML xnumb=10 ynumb=10 mode=1 rel=0 for(j=0;j<ynumb;j+=1) { mode=!mode for(i=0;i<xnumb;i+=1) { rel=0 if(mode)rel=sprite_width/2 draw_sprite(sprite_index,image_index,x+sprite_width*i+rel,y+sprite_height/2*j) } } dopasowuje się do wielkości sprajta hexa EDIT: poprawione EDIT2: bynajmniej dobrze działa w zamyśle xD nie wiem jak w rzeczywistości, sprawdź :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Coś nie działa przykład gnyska, nie wiem czemu. (tzn. dziwnie rysuje) Dzięki Psychix - twój działa. (bez obrazy gnysek) ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Nom, bo mój w pionie źle rysuje, potem się dopatrzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi