cysior Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Mam mały problem. Chodzi o to ze mam program tekstowy napisany w gml. Jest już prawie gotowy ale mam problem z tekstem. Jesli zmienna linijka zejdzie poniżej 1 to tekst powinien isc na dół. Jak to zrobić??? To taki wizualny przykład xD :aaaaa aaaaa aaaaa To kawałek steep GML if keyboard_check(vk_enter) { if keyboard_string="11" { kod+='a' keyboard_string='' linijka-=1 } } A to drawa GML tekst1=''+string(kod)+''; draw_text(288,288,keyboard_string); draw_text(0,0,tekst1) ______ Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Z tego co zrozumiałem... Znakiem # przechodzisz do następnej linijki w show_message czy draw_text. To powinno Ci chyba wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Odczytaj kod ascii klawisza enter i dodawaj go do stringa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panboni Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ale mu chodzi chyba o kursor idący w dół :) . Nie mam siły tego pisać, ale napiszę ci w punktach jak to zrobić: Znajdź kolejny enter (upewnij się, czy to nie ostatnia lub nie pierwsza linijka) Sprawdź, ile znaków jest kursor przed enterem / początkiem tekstu. Zrób, aby był tyle samo przed kolejnym :) . To łatwe ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ty nie masz siły a my niby mamy za Ciebie to zrobić? oj nie ;p ucz się i rób sam, nikt za Ciebie tego nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Nie mozesz po prostu uzyc draw_text_ext ? draw_text_ext(x,y,string,sep,w) x,y,string - wiadomo sep - odleglosc pomiedzy linijkami, jak chcesz na wysokosc uzywanej czcionki wpisz -1 w - szerokosc, jesli tekst taka osiagnie to linijka sie przerzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie mozesz po prostu uzyc draw_text_ext ? draw_text_ext(x,y,string,sep,w) x,y,string - wiadomo sep - odleglosc pomiedzy linijkami, jak chcesz na wysokosc uzywanej czcionki wpisz -1 w - szerokosc, jesli tekst taka osiagnie to linijka sie przerzuci Nie działa mi to. Mi chodzi o to ,żę jesli mam teskt to to przy kazdej nowej licijce zmienna linijka-=1 ( w create około 8) to jesli napisze 20 literek to tekst przejdzie w dół abcdefgh( tu jest 8 i teraz przejscie w dół) ............i tu sie zaczyna nowe pisanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Lepiej zamiast sprawdzania liczby liter dać sprawdzanie pozycji, ponieważ pisanie czcionką taką jak np. ta wyjdzie w ten sposób: iiiiiiiiiiiiiiiiiiii mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Po 20 liter jest, a to drugie jest o wiele dłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 W takim razie draw_text_ext powinno Ci pomóc... draw_text_ext( x, y, "blala agaga aergarna amewrgamwrtmaw afamdgao wtarag", -1, 50 ); narysuje Ci tekst w linijkach po 50px ( nie licząc 4 "słowa", ponieważ skrypt nie oddziela całych słów na linijki ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 W takim razie draw_text_ext powinno Ci pomóc... draw_text_ext( x, y, "blala agaga aergarna amewrgamwrtmaw afamdgao wtarag", -1, 50 ); narysuje Ci tekst w linijkach po 50px ( nie licząc 4 "słowa", ponieważ skrypt nie oddziela całych słów na linijki ). Oki to jest dobrze, ale mam jedno pytanie dlaczego jak klikne "odstęp" to po wpisaniu 3 literki zachodzi wyrazny odstep linijek a po 2 jest tak jak na SS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Są tam jakieś przerwy (spacje)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Są tam jakieś przerwy (spacje)? Gdy klikne wybrany klawisz przechodze na dół to kod GML if keyboard_check(vk_f3) { kod+=' ' keyboard_string='' } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zamiast kod+=' ' daj kod += '#' ( to jest przejście do następnej linii :P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ja bym innaczej zrobił. Sprawdzał bym długość tekstu, i gdy osiagnie jakas tam ilosc to linijka+=1, a potem w petli bym dodal rysowanie( myśle żeby się udało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 http://rapidshare.com/files/144204084/Game_Maker.zip.html masz tam przykład chatu w tych przykładach, wszystko co byś chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zamiast kod+=' ' daj kod += '#' ( to jest przejście do następnej linii :P ) Dzieki działa ^^ http://rapidshare.com/files/144204084/Game_Maker.zip.html masz tam przykład chatu w tych przykładach, wszystko co byś chciał Za to też wielkie dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi