PsichiX Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 aha, czyli język będzie miał jeden rodzaj pętli? Zwany loop (zamiast while, mimo iż while trafniej odzwierciedla istote tej pętli) :0 to co z resztą pętli? for, do-while, ewentualnie GMowy repeat? Jak dla mnie to po prostu ten jezyk byl robiony na szybko i nie przemyslanie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Prawdopodobnie będzie więcej pętli, język jest jeszcze w trakcie tworzenia i oczywiście będę brał pod uwagę wasze opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 2. Myślę że nazwa loop lepiej odwzorowuje pętle niż while.No nie mogę... ;| loop - pętla - nie ma pojęcia, o co chodzi, wiem jedynie, że to jakaś pętla while - dopóki - i tutaj od razu wiem, co robi pętla - wykonuje kod DOPÓKI jest spełniony warunek. Nie ma obowiązku stawiania średników, przez co staje się prostszym językiem.Ale mi to problem stawiać średnik na końcu każdej linii... =| A kod z nimi jest "ładniejszy" (to akurat moje zdanie), i daje nam możliwość pisania kilku peleceń w jednej linii. Nie wydaje mi się, żeby był zbytnio trudy do nauczenia, ale nie mogę wystawić obiektowej opinii sobie.Nie, nie o to chodzi. Albo się zdecyduj inspirować cpp/php, i używaj {}, albo się zdecyduj inspirować pascalem/delphi, i se używaj begin/end. Takie mieszanie jest bez sensu, i wygląda nie za ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ale mi to problem stawiać średnik na końcu każdej linii... =| Wielu osobom sprawia to problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Trochę to dziwne i niewygodne, ale od biedy może być xD I komercyjne? Nikt tego nie kupi, od tego jest normalny GM. 300 post ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Będę próbował zepchnąć game makera. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Będę próbował zepchnąć game makera. :rolleyes:Ale póki co musisz dać darmową wersję pełną - nikt nie będzie w ciemno kupować :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Na jakim świecie żyjesz, od tego są dema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 "Bo nie samym demem człowiek żyje, mówił Pan. Pełna wersja jako pokarm cracker zesłał Nam..." Czyli i tak cały wszechświat dąży do torrentów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Dawidds, słyszałeś o Ruby? Ma podobne założenia co język Bacy, end i klamerki pomieszane i do tego dziwne instrukcje i co? Jest to dziś prężnie się rozwijający język skryptowy... więc odwal się wać Pan jeśli nie zna tematu, język może mieć nową składnie, ale wystarczy że będzie ona intuicyjna... a takową Ruby ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Dzięki kofel :) .Jeszcze dodam, że lua ma podobny system, a jakią ma popularność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Chcę dodać że większość tu piszacych szuka na siłe zaczepki. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ruby to ma swoje całkiem zgoła odmienne prawa, więc on się nie liczy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zazwyczaj osoby tworzące gry w takich programach, dopiero zaczynają programować i niema znaczenia czy zaczną w moim czy Game Makerze, bo i tak będzie dla niego tak samo trudne, wiem jak sam zaczynałem. nie było łatwo. Ale nie przejmowałem się zbytnio składnią, tylko możliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jak to Ruby ma swoja prawa? Rozwiń tą myśl Gnysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Pewnie oto chodzi, że nie kieruje się gotowymi schematami tylko tworzy własne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zazwyczaj osoby tworzące gry w takich programach, dopiero zaczynają programować i niema znaczenia czy zaczną w moim czy Game MakerzeNie zawsze, ale nie polecam takiego programu jak twój gamemaker, mam jedną sugestię: możesz zrobić że każdy będzie mógł se wstawić begin zamiast { i end zamiast } i na odwrót, upodobnienie się do jakiegoś innego języka (chodzi już o te popularniejsze typu C++, pascal) kształci młodych programistów. Lepiej dobrze to przemyśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Napisałeś że nie polecasz, ale sypnij argumentami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Napisałeś że nie polecasz, ale sypnij argumentami...Jeżeli przemyśli sprawę i zrozumie o co wszystkim chodzi (tym co piszą o tym begin/end, lub {/}) to może być, lecz jeżeli będzie wymyślać cuda niestworzone to niestety będzie musiał się pogodzić z zerową ilością (no niech będzie kilka osób, które wygooglują jego gamemakera szukając: "jak zrobić gjeręęee"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 średniki to minimum jak na mój gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Crack weź nie gadaj glupot, prawie identyczną składnie ma Ruby oraz Lua... a to są setki tysięcy programistów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgadzam sie z gnyskiem co do średników. Wiekszosc popularnych języków je ma.Ostatnio nawet zacząłem pisać średniki w basicu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jak już wyżej napisałem można używać średników tak samo jak w game makerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jak już wyżej napisałem można urzywać średników tak samo jak w game makerze.Wg. mnie nie masz 21lat, albo słownik twoim wrogiem :o ściągnij Firefoksa plx. BTW. średniki jak na mój gust powinny być wymagane :D kod ładniej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ale dla początkujących programistów jest to utrudnienie, wiem po sobie jak uczyłem się c++ A co do Firefoksa i innych nie wind-sowych to mi Internet ok. 10 razy wolniej chodzi niż w ie8, prawdopodobnie przez dostawcę Internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi