XxMichałxX Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ostatnio sobie grzebałem i mi sie zachciało zrobic cos co generuje jakis kod z dozwolonych znakow, z tym że kod nie moze sie powtórzyc a jak sie wykorzysta wszystkie mozliwe kombinacje to ma przestac.. wszystko bym zrobił, tylko nie wiem jak zrobic z tym ze ma sprawdzac czy wszystkie kombinacje zostały wykorzystane.. napisałby ktoś przykładowy algorytm? :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 zindexuj te znaki, pętla for i jechane :) GML a[ 0 ] = 'A' a[ 1 ] = 'B' a[ 2 ] = 'C' b[ 0 ] = '1' b[ 1 ] = '2' b[ 2 ] = '3' text = "" for ( i = 0; i < 9; i += 1 ) { gener = string( a[ i div 3 mod 3 ] ) + string( b[ i mod 3 ]) text += gener + '#' } show_message( text ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 ehh i juz tego kodu nie czaje bo pierwszy raz w zyciu widze takie cos jak: 'div' i 'mod' .. do czego to słuzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 div to jest dzielenie:) division skrót z angielskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 czyli tak jakby [i/3] ? ;o a co z mod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 mod - reszta z dzielenia div - dzielenie całkowite (bez reszty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Mod to reszta z dzielenia przez x. W pehapie jest to modulo- %x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 abyś lepiej zkminił zapodam kodzik na 3 grupy: GML a[ 0 ] = 'A' a[ 1 ] = 'B' a[ 2 ] = 'C' b[ 0 ] = '1' b[ 1 ] = '2' b[ 2 ] = '3' c[ 0 ] = 'jeden ' c[ 1 ] = 'dwa ' c[ 2 ] = 'trzy ' text = "" for ( i = 0; i < 27; i += 1 ) { gener = c[ i div 9 mod 3 ] + a[ i div 3 mod 3 ] + b[ i mod 3 ] text += gener + '#' } show_message( text ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jak dalej nie rozumiesz, to rozpisz to sobie na 3 pętle for - wtedy już musisz zrozumieć :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 no nie czaje nadal. e: ja bym to zupełnie inaczej zrobił ; d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Liczba wszystkich możliwych kombinacji w tym przypadku wyniesie n! (n silnia) gdzie n to liczba elementów. Bierz to pod uwagę przy pętli. Jak się liczy silnię, pewnie spytasz. n!=1*2*3*4*...*n czyli 2!=2 bo 1*2=2 3!=6 bo 1*2*3=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 e: ja bym to zupełnie inaczej zrobił ; d to zrób sobie innaczej :P Makary155, a dlaczego liczba elementów ma odpowiadać silni. Np u mnie jest to stałe 3, liczba kombinacji będzie wynosiła 3*3*3 = 27. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Aaa, nie zauważyłem, że pogrupowałeś. A mógłby ktoś przy okazji napisać kodzik który wypisałby mi te wszystkie kombinacje? Np wpisuję "abc" i wypisze mi wszystkie możliwe kombinacje(całe 6) używając wszystkich znaków ze stringa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi