BBB Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam, Czy da się wymusić na przeglądarce użytkownika zapis fragmentu strony www i aktualizację dopiero podczas kolejnej wizyty? Takie coś ograniczyło by znacznie transfer na serwerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Nie da się (fragmentu) i zresztą jest to nieopłacalne, ponieważ obrazki, pliki javascript i css są automatycznie cache'owane. Sam html bardzo malutko zajmuje, a jak jeszcze treść jest w locie kompresowana (gzip), to prawie co nic. Jednym rysunkiem możesz zawalić prawie cały transfer strony, więc raczej tutaj dokonuj optymalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Przeglądarka sama zapisuje sobie w TEMP grafike i inne rzeczy,aby strona się szybciej wczytywała :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBB Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Sam html bardzo malutko zajmuje A jednak zajmuje, jeśli udostępniam np. najnowsze wyniki sportowe innym stronom www jako wstawkę, a każdorazowe wywołanie wstawki (sam tekst) generuje 50kb (cały kod łącznie z zabezpieczeniami), i załóżmy że stron jest 20, każda ze stron (nie licząc botów) ma 10.000 PV dziennie, a wstawka jest umieszczana na każdej podstronie to mam 10GB transferu dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Wstawka waży 50kb? To co Ty tam nawaliłeś? Jeżeli nie da się tego zoptymalizować, to nie widzę innego sposobu jak dokupowanie transferu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBB Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Sam tekst który pojawia się na stronie waży może 2kb ale kod generujący dane niestety waży. Dlatego najlepszym wyjściem byłoby właśnie użycie cashu przeglądarki tak żeby przy każdej odsłonie content był ładowany z cashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Cashu? wtf? To stronicuj te dane, zrób podział lub wtf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Czekaj, czekaj, Ty chcesz kod trzymać w pamięci przeglądarki? To w czym Ty piszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Huh, a plików XML nie wymyślono ? Niech inne serwisy generują sobie treść na podstawie XMLa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 właściwie to na jakiej zasadzie to pliki xml działają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Na zasadzie plików XML. Można go porównać do HTMLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Kod xml to taki html ale sam sobie wymyślasz znaczniki np. <heloł>tekst na dzińdybry</heloł> <spam>offtopy</spam> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A jak to są wyniki meczów, to w sumie nawet RSS wystarczy, to też taki XML, tylko specyficzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBB Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Huh, a plików XML nie wymyślono ? Niech inne serwisy generują sobie treść na podstawie XMLa A jak to są wyniki meczów, to w sumie nawet RSS wystarczy, to też taki XML, tylko specyficzny. Tak, tyle że ja chcę dodawać do wyników link to swojej strony, żeby mieć jakiś minimalny zysk z tego, a nie gigabajty transferu użyczać. Ja za wyniki meczów płacę :sp_ike: i dostaję je właśnie w formacie XML. Plik xml zapisuję cyklicznie cronem na swoim serwerze a następnie udostępniam innym stronom w formie wstawki z linkiem do mnie. Będę to musiał jakoś zoptymalizować. Tak przy okazji zapytam, jeśli generuję dane z 1 pliku XML (waga 10kb) do wstawki w ten sposób: $x = file_get_contents("http://www.ggggggggggg.com/generator.php?id=1"); echo $x $y = file_get_contents("http://www.ggggggggggg.com/generator.php?id=2"); echo $y to serwer wygeneruje transfer 20kb (2x10kb)? Czy tylko 10kb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 tyle ile daje echo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBB Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Czyli jeśli wynik jest 0:0 to 3 bajty? A załadować pliku XML używając pliku generator.php nie trzeba? Czy to nie generuje transferu na serwerze? Przecież jeśli chcę uzyskać wynik dla 1 drużyny to generator.php musi otworzyć plik xml (który znajduje się na moim serwerze) ważący 10kb i wydobyć wynik dla 1 drużyny który waży te 3 bajty. EDIT: Mój błąd :), transfer jest jednak inaczej liczony (serwer-internet) a nie jak myślałem np. serwer ftp-mysql :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi