pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Chciałem się zapytać. Jak zrobić że jak odległosc między obiektem G a C jest np 8 pixeli to jest akcja taka i taka? Jest to sprawdzane W if... Niby to ma byc tak: GML if distance_to_object(C) < ilosc_pixeli { //akcja... } Tylko mi nie chodzi o obiekt sprawdzajacy tylko o ten G A akcja ma byc na ten obiekt :( Proszę zeby nie było to skomplikowane xd Czyżby Witch? Ale jak używane :o Z góry dziękuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 point_distance(a.x,a.y,b.x,b.y) btw. nie witch, tylko with :) bo witch to wiedźma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 GML point_distance(G.x,G.y,C.x,C.y) EDIT: gnysek daj się ludziom wykazać! xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Czyli if point_distance(G.x,G.y,C.x,C.y) { akcja } ???????????????????????????????? Edit: Nieee... Raczej nie :/ A jak zrobic żeby... Hmmm... Czyżby... odleglosc = point_distance(G.x,G.y,C.x,C.y) if odleglosc == { akcja } ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 if point_distance(G.x,G.y,C.x,C.y) < ileś_tam_pixeli { akcja } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zrób do objektu np. G parent i parentem to rób: GML if distance_to_object(C) = 8 { //akcja } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Hmmm... Czyżbym się nie umiał posługiwać else? :/ Mam taki kod: GML if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 1 { image_index=1; image_speed=0; else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 2 { image_index=2; image_speed=0; else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 3 { image_index=2; image_speed=0; Oczywiście w step. xD I mi go wywala. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zastanów się na tym == to zwróci prawdę tylko jeśli jest idealnie taka odległość, a tak raczej nie bywa. I co ci wywala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Wywala mi bład... A przecież == ^ oznacza że jest czemuś równe tak? A mi wywala błąd z else... Sprawdź tam napewno jest błąd ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 1 { image_index=1; image_speed=0; } else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 2 { image_index=2; image_speed=0; } else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 3 { image_index=2; image_speed=0; } po zakończeniu bloku musisz zamknąć klamrą }. A po drugie to co mówi platyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 A to nie powinno być tak: GML if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 1 { image_index=1; image_speed=0; } else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 2 { image_index=2; image_speed=0; } else if point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) == 3 { image_index=2; image_speed=0; } ??? Edit: Misiek, jakim prawem mnie wyprzedziłeś =D ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Bardziej sensownie i optymalnie tak: GML _pd = point_distance(koles.x,koles.y,podloga.x,podloga.y) if (_pd <= 1 and _pd > 0) { image_index=1; image_speed=0; else if (_pd <= 2 and _pd > 1) { image_index=2; image_speed=0; else if (_pd <= 3 and _pd > 2) { image_index=2; image_speed=0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Heh nie wychodzi :/ Sprawdze jaka jest odległość o potem cos w edicie dam :( Chyba za duza odległość xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi