Syliush Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 W tym temacie każdy który interesuje się optymalizacją swojego Windowsa niech napiszę, swoją radę. Ja zacznę. -Trzeba zadbać o porządek ikon na pulpicie i jak najmniejszą ich liczbę ponieważ to zamula system. Najlepiej jest wszystko ładnie uporządkować w pasku szybkiego uruchamiania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ustawić głębię kolorów na 16 bitów, brak większych różnic (ja nawet mniejszych nie zauważyłem) i szybciej działa (Ekran - Właściwości) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ustawić głębie na 256 kolorów. To dopiero daje kopa :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 najlepiej to w ogóle włączyć DOSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Najlepiej to w ogóle samemu wysyłać polecenia do procesora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Najlepiej wyjdźcie na dwór, bo już wiosna to i komputer odpocznie i Wam to na zdrowie wyjdzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Najlepiej to nie rób nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Najlepiej pozbyć się kupy niepotrzebnych procesów w tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Polecam zakończyć proces "System". Ten to, cholera, zżera ram ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jeśli korzystacie z visty, radzę zabić csrss.exe, potwór na cpu i ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 wyłączyc explorer.exe ;p dobrze wiecie że ten temat nie ma sensu, są strony, gdzie jest jeszcze 230 i wiecej podstron o tym temacie; 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 dobrze wiecie że ten temat nie ma sensu Omg, no niemożliwe. Ja sądziłem, że wszyscy wypisują tu wspaniałe rady, z których sami korzystają :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jesc wiecej warzyw i owocow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ale jakby np. Ranmus napisał ten temat to byście nie robili sobie jaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ale np. Ranmus nie pisze bzdurnych tematów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 a może Ranmus jest bzdurny? Pytanie na tą odpowiedź dostaniecie w gazetce która już niedługo powstanie: "Dziennik GMClani" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Towarzyszu Grabarz, skad wysuwasz te wnioski? Jestem pewny ze by sie mogli zabawic, ranmus by im nie wrobil za to, przecie to tez czlowiek, tez by sie posmial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jak już zostałem wymieniony, to zdradzę, że wczoraj jak przeczytałem ten temat, to chciałem napisać żeby Shyliush skonkretyzował o jakie Windowsy chodzi, bo się zrobi bałagan... ale mi się odechciało, bo i tak wątpie żeby tu ciekawe rzeczy ktoś napisał. Szybciej oraz lepsze porady znajdę w google. ;) Co do samej optymalizacji, to nic takiego nie robię żeby mi system chodził szybciej, bo chodzi szybko, więc po so się babrać. Mi Vista zjada na starcie od 1.5GB do 2GB ramu, ale ja to rozumiem, bo mam dużo softu nagrane, zwłaszcza wirtualizacja potrafi obciążyć, no i masa usług jak 2xapache, postgres, mysql itd. Ważne żeby procek w idle na wykresach miał maksimum parę procent - wtedy to oznaka że wszystko jest ok. Z ramem nie mam zamiaru się bawić, bo pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Prędzej dokupię do kolejne 4GB ramu by mieć sumarycznie 8GB. Jedynie co w Vista denerwuje to indeksowanie plików i tutaj parę razy zdarzyło mi się ubić proces i wyłączyć usługę... ale lepiej w sumie zostawić raz komputer włączony, niech wszystko zindeksuje i będzie spokój. Jedynie co robię żeby mi Vista dobrze chodziła, to od czasu do czasu defragmentacja + ccleaner do czyszczenia rejestru + revo uninstaller do usuwania programów razem z syfami które normalnie zostawiają + okresowa kontrola usług włączanych razem z systemem. Jedynie przydługo mi się włącza system, ale na reinstalację systemu się nie zanosi. Równo rok temu robiłem upgrade komputera i działa normalnie od tamtej pory. Kolejne porządki będą prawdopodobnie wraz z przejściem na Windows 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Przenieść się na XP ,aż 200% szybsza grafika! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Bez przesady, to zależy głównie od gry i karty graficznej. Przy dobrym sprzęcie nie zauważysz różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ja wogule nie rozumiem Ideologii Windowsa ;d Mam AMD Athlon 2GHz, 2GB ramu, 256 Karty Graficznej Mój kolega ma AMD Athlon 1.7GHz, 512MB Ramu, 128 Karty Graficznej Gra wymaga: Pentium 3 1GHz, 128MB Ramu A Frets On Fire mam na rozdzielczości 320x240 i ledwo co dyszy, gdzie mój kolega ma 1024x768 i mu ładnie chodzi -.- Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Może ma lepszą kartę graficzną ? Konkretnie chodzi o model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Znając życie masz zawalony ram zbędnymi procesami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibon Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Znając życie masz zawalony ram zbędnymi procesami. jest jakiś sposób na te zbędne procesy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 jest jakiś sposób na te zbędne procesy? Zabić? Wyłączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 To chyba logiczne, że wystarczy zrobić ctrl+alt+del i wyłączać co zbędne. Ewentualnie jakieś bardziej ambitne narzędzie typu Process Explorer dla dokładniejszych danych o procesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Niektóre karty graficzne pracują o wiele lepiej dla odpowiednich rozdzielczości, np. jak grałem w Obliviona na starym kompie to na 800x600 się zacinał, a jak ustawiłem 1024x768 to chodziło o wiele płynniej i szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibon Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 To chyba logiczne, że wystarczy zrobić ctrl+alt+del i wyłączać co zbędne. Ewentualnie jakieś bardziej ambitne narzędzie typu Process Explorer dla dokładniejszych danych o procesie. A które w takim razie są zbędne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Wszystkie, które nie są systemowymi. Podstawa to wywalenie takich rzeczy jak gadu-gadu (czy inne komunikatory), lastfm, winamp (czy inne odtwarzacze audio), firefoxa (czy każdej innej przeglądarki internetowej) i w zależności od tego co masz wgrane na kompie, każdy inny program pracujący w tle, który systemowi podczas grania jest nie potrzebny, czyli np. oprogramowanie do bluetootha, wywoływacz windows media center, googleupdater, jusched (od java), macrovision software manager, progress quest, spellchecker, programy od zarządzania touchpadem (w przypadku laptopów, gdy korzystasz z normalnej myszki), total commander, windows sidebar i w zasadzie wszystko co nie jest systemowe. Najważniejsze, żebyś nie wywalał takich procesów jak explorer, csrss, svchost, wininit, winlogon i ogólnie wszystko co jest przypisane do użytkownika SYSTEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERROR DRONE Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 @Up To ja dam przykład. :) Kiedy miałem całego kompa zawirusowanego to jak włączyłem menedżera (ctrl+alt+delete) to przeżyłem szok... 1 proces miał cały czas 100% i jak go wyłączałem po kilku minutach znowu był. Nic się nie dało zrobić otworzenie notatnika zajmowało 30 sek. :o Po formacie wszystko było dobrze. Pamiętajcie o Winrarze. Kiedy on kompresuje też może być 100%. :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi