/l/l-ichał Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam, mam problem z kolizją jednak nie chodzi o to, że nie wiem o co chodzi tylko nie potrafię tego rozwiązać. Chodzi o to, że użyłem komendy witch(other) w życie -= zadaje. Chodziło to, żeby witch(other) dotyczyło tylko życia, a zadaje ma być self. Jednak witch(other) przyczepiło się do wszystkiego, a to nie działa: GML with(other) zycie -= with(self) zadaje Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 to moze zrob: GML var zyc,zad,wyn; zad=zadaje; zyc=with(other) zycie; wyn=zyc-zad; with(other) zycie=wyn; nie wiem.. napewno zle bo mało razy uzywalem tego with other Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/l/l-ichał Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 niestety nie ponieważ wyn jest w naszym obiekcie,a on znowu przyjmuje, że jest tym "other" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 GML other. zycie -= zadaje OMG! niedługo własnego gm napiszecie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Nie analizowałem tego, co gadaliście, ale pamiętajcie, że with wykona się tyle razy, ile jest obiektów. Przeanalizuj to: GML global.number = 0; wuth(obj){ global.number += 1; } show_message(string(global.number)); Czyli: GML global.hit = zadaje; with(other){ hp -= global.hit; } Ale jako, że [other] jest jeden, można spokojnie dać: GML other.hp -= zadje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/l/l-ichał Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki Marek.S, musiałem się wzorować na tym kiedy ostatnio tego używałem. Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ehh no fakt sam o tym wiedziałem ze other.cos ale mnie zmyliles tym with ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi