LolikZabijaka Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 cześć, mam problem ze swoją grą platformową otóż zrobiłem system podobny do Mario w którym po uderzeniu z dołu w cegły rozpoczynała się akcja znikania tych cegiełek zrobiłem system zbijanie działa, ale kiedy wejdę na te cegły postać blokuje się na kilka sekund sytuację przedstawiają poniższe obrazki : ten kod mam przy kolizji z cegłą GML if player.y > y{ instance_change(obj_des,true) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A pomyślałeś o skrypcie kiedy bohater jest NAD cegłą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 tak. wwal to samo co masz w kolizji z podłogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 obiekt ma parent, który odpowiada za to żeby bohater nie prześwitywał przez obiekt, postać blokuje się w ten sposób że podczas spadania na te cegły zatrzymuje się kilka pixeli nad nimi i opada po kilku sekundach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 obiekt ma parent, który odpowiada za to żeby bohater nie prześwitywał przez obiekt, postać blokuje się w ten sposób że podczas spadania na te cegły zatrzymuje się kilka pixeli nad nimi i opada po kilku sekundach Pamiętaj, że kiedy w obiekcie z parentem robisz event, który parent już zawiera, i chcesz, żeby wykonywało ten event z parenta bez przepisywania go, użyj GML event_inherited(); Tak więc jeśli parent jest zwykłą ścianą, a ty zmieniasz kolizję na to, żeby rozwalało od spodu, to nie dodaje kolizji ze starego eventa. Tak więc wstaw ten banalny kod do eventa w cegle i będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 ok dzięki Jaklub :D temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi