Borek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Tak więc czas najwyższy zacząć bardziej otwarte testy :) Poniżej opiszę kilka spraw i od razu mówię, jeżeli ktoś zapyta mnie o to co już napisałem, to wstawiam Warna, dlaczego? Dlatego, ponieważ nie po to piszę, aby napaleńcy zmaiast czytać, to pierwsze co rzucali się na link download. Piszę to wszystko po to, aby pozbyć się niepotrzebnych pytań. - Należy wziąć pod uwagę, że jest to naprawdę bardzo wczesna wersja gry i mogą występować błędy (po to są testy). Na niektórych komputerach zwalnia przy wybuchach oraz efektach rozpadających się Obcych :D, ale cały czas nad tym pracuje i teraz chodzi trochę lepiej niż poprzednio. - Grafika oraz cały wystrój gry jest tylko elementem do testów i będzie zupełnie zmieniona! - W grze brakuje różnych funkcji, np. tabeli wyników, więcej broni, automatycznej zmiany broni (gdy nie posiadamy amunicji), min, więcej granatów itd. - Serwer stoi na łączu UPC 10Mbit/1Mbit, ale jak wiemy nie jest to łącze z górnej półki, także mogą występować lagi (chociaż do tej pory nie było z tym problemów - ahoj UDP !). - Przed grą wyłączcie w cholere eMule i inne shity zabierające na maksa pakiety. - W grze jest system tzw. widoczności. Jeżeli gramy bez PVP, to gracze się widzą cały czas, natomiast w trybie PVP drugiego gracza trzeba zobaczyć (dziwnie brzmi), aby zrobił się widoczny (system odsłaniania). - Klawisze w grze póki co są stałe i nie można ich zmienić (do czasu) - W grze może grać na raz 7 osób, to i tak o dwie za dużo, bo w finalnej wersji żołnierzy będzie max 5 a obcych 7 (graczy). Z tego powodu może brakować miejsca na serwerze, ale nic nie zrobie, nie mam 5 serwerów :/ - Nie ma gry Obcymi, można grać tylko żołnierzami. - Na początku gry wyciągnijcie karabin klawiszem "3", bo startujemy z pistoletem. - Wszelkie błędy wklejajcie tylko i wyłącznie tutaj, żadnych GG NIE DAWAJCIE NOWYCH PROPOZYCJI - Testujemy to co jest, a nie to co będzie Myślę, że to wszystko. Download: Link będzie podany jak będzie nowa wersja - server off Adres IP jest wprowadzony jako default w grze. W GRZE NA POCZĄTKU PRZECZYTAJCIE JAKIE JEST STEROWANIE (KLAWISZE)! Mała prośba, jak możecie to poróbcie screenshoty :) Klawisz F9 Let's rock on the server :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ERROR in action number 1 of Draw Event for object objCharacterRemote: Error in code at line 16: draw_sprite_ext(global.weapon[weapon_current,0],-1,x+6,y+6,1,1,player_slow_direction+dodging-dodging_right_hand,c_black,0.6); at position 41: Unknown variable weapon or array index out of bounds tak się nagle zrobiło :3 A poza tym gra się bardzo przyjemnie, tylko obcy nie powinni się pojawiać ni z tąd, ni z owąd, a Borek wykańczać innych graczy XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 No facz pobrałem i od razu przy uruchomieniu mam takie cos: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object sysSoundSystem: Error defining an external function. potem wyglada na to jakby co chwile wywalało okienko o ksywke i nic nie da sie wpisac/ kliknąc ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ile może potrwać wczytywanie mapy i ustawień servera? Ja już czekam 5 minut heh :) Może to jakiś błąd? albo server jest full? Albo to dlatego że mam słabego neta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Mi poszło szybciutko, ale potem miałem lekkie lagi. Neta mam bodajże 1024KB/sec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ja mam 256 kb/s lecz jeżeli jest to wczytywanie nie z servera lecz z pliku to nie wiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja mam 4mb/ probowalem sciagnac jeszcze raz ale nic z tego dalej to samo ;/ . Eh.. widac tylko ja mam ten blad. haa juz wiem czemu, dll'a nie było :PP juz wszystko ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Nie mogę dołączyć, pisze "Proszę czekać trwa ładowanie mapy i ustawień serwera" i tak czekam już dosyć długo. <_< E: Już ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Komunikat "serwer jest pełny" nie powinien wyłączać gry ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_Step: In script sc_Data_AlienData: Error in code at line 19: if ( free_anim ) animation_receive = _animation; at position 23: Unknown variable free_anim - Przy restarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Nie wyłączajcie gry, gdy serwer jest pełny :P Chamskie rozwiązanie trochę :P Wiem wiem, żadnych propozycji, ale może by zrobić jakiś auto-reconnect? Pokazywanie statusu serwera, ilości graczy tak, żeby ktoś mógł wiedzieć, kiedy można wejść na serwer :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :( "Serwer jest pełny" :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Pogralem troche, jednak takie lagi ze ja nie moge :/ Chwilami bylo dobrze i gralo sie swietnie. Grywalnosc super, grafika tez. Fajny system leveli - czy w pelnej wersji bedziemy zdobywac kolejne levele i beda zapisywane przy naszym koncie? FPS caly czas 40/40. W pewnym momenci wyswietlilo mi sie "Brak podlacznie UDP." I wywalilo nastepujacy blad. ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_Step: In script sc_Data_AlienData: Error in code at line 19: if ( free_anim ) animation_receive = _animation; at position 23: Unknown variable free_anim - Grafika oraz cały wystrój gry jest tylko elementem do testów i będzie zupełnie zmieniona! Nie. :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja mam taki błąd że po zginięciu przez wybuch nie odnowiłem się tylko mam cały ekran czarny, moge chodzic itp. widze wybuchy ale nie swoje itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Próba rzucenia granatu ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_Step: In script sc_Data_ThrowGrenade: Error in code at line 15: n.sprite_index = global.weapon[global._weapon,3]; at position 38: Unknown variable weapon or array index out of bounds Chyba wtedy nie miałem przy sobie granatów, bo wcześniej rzucałem, było spoko. Po ignorowaniu tego błędu: ERROR in action number 1 of Draw Event for object projGrenade: Trying to draw non-existing sprite. W nieskończoność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 OK OK dzięki za raporty :) Generalnie kablówka nie daje rady :D 35KB/s wysyła, a laguje, niby 1/Mbit łącze UPLOAD, taa jasneee.... więcej niż 35 KB nie wyciąga. UPC sucks and TPSA Serwer non-stop pełny, wyszedłem, żeby dać innym pograć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Mam nadzieję że poziomy postaci będą trzymane na serwerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 hehe, a ja mam nadzieje ze jak jeszcze dojdą alieny to łacze nie padnie i nie bedzie mega lagow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_Step: In script sc_Data_AlienDie: Error in code at line 34: a.sprite_index = global.apperance_person[global._race,round(random(8))] at position 62: Unknown variable _race Po dołączeniu do gry. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja mam 4mb/ probowalem sciagnac jeszcze raz ale nic z tego dalej to samo ;/ . Eh.. widac tylko ja mam ten blad. haa juz wiem czemu, dll'a nie było :PP juz wszystko ok :) Rozpakuj grę do katalogu :D Co do łącza, to mówie jest OK, tylko że UPC nie wyciąga :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Rozpakuj grę do katalogu biggrin.gif Rozpakowałem wszystko i o dziwo nie bylo 2 dll'ow =D Wzielem z innej wersji aliensow dll'e i juz dziala. Co do łącza, to mówie jest OK, tylko że UPC nie wyciąga sad.gif Heh czas wymyslic cos jeszcze szybszego :D Bo jesli mowia ze lagi sa teraz to przy 12 graczach moze byc lagowa apokalipsa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuckek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 "Serwer został wyłączony" =( Pograłem ze 3 minuty i było idealnie, poza tym że na początku miałem ~10 FPS. Ale i tak mogę stwierdzić że świetne ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarX Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_menu_Step: In script sc_Data_PowerUpTake: Error in code at line 48: if ( _player == global.myid ) at position 33: Unknown variable myid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Kiepściutko, że serwer jest tylko jeden, bo ciągle jest pełny i nie można się wbić :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgo Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Nie licząc lagów gra się bardzo przyjemnie :). U mnie wszystko działa bez żadnych błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Taka nieoficjalna prosba od Borka. Nicki z GMC albo ban. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Wchodzę do gry i mam nagle wszystkiego po 5000 tysięcy : ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object connection_Step: In script sc_Data_AlienDie: Error in code at line 34: a.sprite_index = global.apperance_person[global._race,round(random(8))] at position 38: Unknown variable apperance_person or array index out of bounds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ok, pograłem dłużej i mogę wystawić ocenę. Hmm... Gra się bardzo przyjemnie, gra trzyma swój klimat, nie miałem do czynienia z żadnymi błędami, a fps wynosił 40/40. Mniej jestem zadowolony z prędkości połączenia, nie wiem też czemu na moim komputerze nie działało UDP. Sterowanie na początku było dla mnie bardzo trudne do opanowania, po kilku minutach gry przyzwyczaiłem się bardziej. Bardzo ładnie wygląda mapa i chociaż po części zniszczalne otoczenie. Ciekawie wyglądają wybuchy granatów i wnętrzności zabitych kosmitów. Grafika jest bogata w szczegóły, widać ślady pocisków na ścianach. Różnorodne rasy kosmitów, kilka rodzajów broni i power-upy urozmaicają rozgrywkę. Screeny mogłyby być zapisywane w jpg lub png a nie bmp, aby łatwiej można było umieścić w internecie. Oto zestaw moich screenów, które zrobiłem podczas kilku minut gry: http://luksor.cba.pl/aliens/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 OK tego mi trzeba było - testów publicznych :D Są błędy, ale nie jest źle, bo nie są to groźne błędy. Wyłapałem kilka niedociągnieć i drobnych szczegółów, które trzeba będzie poprawić :) Trochę lagowało przy dużej ilości obcych (12) i pełnym teamie żołnierzy (7), ale trudno się dziwić jak gra wysyłała tylko 35KB, a powinna jakieś 50KB. Zredukowałem liczbę Obcych do (5) i było lepiej UPC dało radę :D Mimo wszystko będę musiał jeszcze powalczyć z optymalizacją połączenia i nasunął mi się pomysł :) Niestety nie wszyscy mogli pograć, bo jak już mówiłem serwer jest jeden, a graczy wielu. Jeszcze trochę potrzymam serwer i zabieram się za poprawki. Dzięki za testy :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ludzie, to beta. Nie oczekujcie miliona serwerów ;x Btw, zrobisz lobby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi