set18 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jak zrobić wsiadanie do kilku aut a nie tylko do jednego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jak zrobić wsiadanie do kilku aut a nie tylko do jednego ? O co ci chodzi bo nie rozumiem? Do wszystkich naraz? oO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobiu Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 nie wiem czy to możliwe,chyba,że bohater to syjamskie rodzeństwo i nie wiedzą do którego mają wsiąść <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zrobic dwa modele ruchu - samochodu i pieszego. Jak nie jestes w samochodzie to nacisniecie strzalki robi to co dzieje sie z graczem w przypadku ruchu, a gdy jestes to operujesz ruchem auta. Gdy jestes kolo jakiegos samochodu i nacisniesz przycisk wsiadania zmienna, w ktorej jest przechowywany ID sterowanego obiektu zmienia sie z gracza na ten konkretny samochod i gracz przestaje byc rysowany. Parametry samochodu (np. max predkosc) powinny byc zawarte w obiekcie reprezentujacym samochod jako zmienne. Dzieki temu uzyskamy rozne auta przy uzyciu jednego typu obiektu. Pozniej jak wysiadasz to gracz przenosi sie na odpowiednia pozycje i znowu zmienna z ID sterowanego obiektu zmienia sie z powrotem na gracza. Zeby lepiej zobrazowac: Zalozmy, ze ta zmienna nazywa sie controlled: GML if (keyboard_check_key(left)) { if (controlled == objGracz) controlled.x -= 5; else controlled.direction += controlled.angle_per_frame; } Zakladam, ze jezeli controlled nie ma ID gracza to jakiegos innego pojazdu, np samochodu. To tylko przyklad. Mozliwe, ze gracza tez chcesz obracac. Gdybys dodal zmienna przechowujaca typ pojazdu bez problemu moglbys zaimplementowac takze inne statki, samloty i inne promy kosmiczne. Wystarczy tylko ladnie wszystko poukladac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 https://gmclan.org/up1558_11_wsiadanie_do_auta.html i kredki dla mnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set18 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 https://gmclan.org/up1558_11_wsiadanie_do_auta.html i kredki dla mnie tongue2.gif chodziło mi o wsiadanie do kilku aut a nie tylko do jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 jak do kilku naraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
getStringFromObject Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Bosh, nie rozumiecie ze jemu chodzi o wsiadanie do kilku aut a nie do jednego :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 dalej nie rozumiem. A niby jak jest w przykładzie? <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mu chodzi że jak są dwa auta to moze raz wsiasc do jednego a raz do drugiego...w tym przykladzie narysuj se samochód i skopiuj kod..Oo chyba mu o to łazi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set18 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mu chodzi że jak są dwa auta to moze raz wsiasc do jednego a raz do drugiego...w tym przykladzie narysuj se samochód i skopiuj kod..Oo Probowalem to wtym samym momęcie będą dwa samochody jechały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Probowalem to wtym samym momęcie będą dwa samochody jechały Widzę że chodzi ci o to że jak są 2 takie same samochody na planszy to jak wejdziesz do pierwszego obydwa jada naraz, niestety nie jestem w stanie Ci pomóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purepain Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 O lol, mu po prostu chodzi o coś takiego w stylu GTA. Robisz 2 lub więcej obiektów samochodów i nazywasz je jak se tam chcesz np. car1, car2 itd. Później w każdym z tych obiektów wklejasz swój kod wsiadania do środka i zmieniasz w nim nazwę obiektu który masz kontrolować po wejściu do niego. Czyli np. w car1 zmieniasz nazwę tego obiektu na car1, w car2 zmieniasz na car2 itd. Mam nadzieję że skumasz o co mi chodzi gdy się w to dokładniej wczytasz bo piszę to na szybko. Nie jestem pewien czy o to ci chodzi więc jeśli dalej będziesz miał ten problem to wrzuć tu swój kod to Ci pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 O lol, mu po prostu chodzi o coś takiego w stylu GTA. Robisz 2 lub więcej obiektów samochodów i nazywasz je jak se tam chcesz np. car1, car2 itd. Później w każdym z tych obiektów wklejasz swój kod wsiadania do środka i zmieniasz w nim nazwę obiektu który masz kontrolować po wejściu do niego. Czyli np. w car1 zmieniasz nazwę tego obiektu na car1, w car2 zmieniasz na car2 itd. Mam nadzieję że skumasz o co mi chodzi gdy się w to dokładniej wczytasz bo piszę to na szybko. Nie jestem pewien czy o to ci chodzi więc jeśli dalej będziesz miał ten problem to wrzuć tu swój kod to Ci pomogę. 1. Masz go w przykładzie (kod). 2. Mu chodzi o 2 takie same objekty bo jak wchodzi to 1 to dwoma jedzie, a tworzenie za każdym razem tego samego obiektu jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purepain Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 @UP: Chyba nie do końca go rozumiesz bo, Mu chodzi że jak są dwa auta to moze raz wsiasc do jednego a raz do drugiego...w tym przykladzie narysuj se samochód i skopiuj kod..Oo Probowalem to wtym samym momęcie będą dwa samochody jechały niezbyt jasno to określił ale zdaje mi się że zrobił tak jak mu kazałeś (czyli po prostu skopiował kod do dwóch samochodów-obiektów) i dlatego kontrolował dwa samochody naraz bo miały takie same nazwy. Chyba raczej nie o to mu chodzi bo kontrolowanie 2 samochodów naraz z deka mija się z celem... Ale zresztą zobaczymy o co mu chodzi gdy odpisze EDIT: Chociaż mogę się mylić bo po zerknięciu na przykład tam wszystko pięknie działa więc może jednak chodzi mu o kontrolę nad więcej niż jednym autem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 co Ty kur** pier**lisz? wszystko masz w przykładzie, chyba sam nie wiesz czego chcesz albo nawet nie sprawdziłeś... nie wspomnę, że w odp zmiennej przechowywane jest id instancji którą się prowadzi więc nie ma szans na takie błędy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi