TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego ten kod: <?php for ($n=1;$n<100;$n++) { if(file_exists($n.".html")) { $plik = $n.".html"; include($plik); } else { echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; break; } } ?> wyświetla, że nie ma pliku, jeżeli w folderze z plikiem gdzie znajduje się ów kod, jest także plik 1.html ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego ten kod: <?php for ($n=1;$n<100;$n++) { if(file_exists($n.".html")) { $plik = $n.".html"; include($plik); } else { echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; break; } } ?> wyświetla, że nie ma pliku, jeżeli w folderze z plikiem gdzie znajduje się ów kod, jest także plik 1.html ?? Nie wiem, kiedyś też miałem humorki z include i plikami o rozszerzeniu *.html o_0 Spróbuj readfile(); Mogę się mylić, bo nie mam jak sprawdzić Twojego kodu (biblioteka, mój PC spalony). Tak czy siak, nie dotykałem PHP 2 miesiące więc wiesz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Tylko błąd występuje jeszcze na poziomie if file_exists i nie dotyczy plików html, bo także i txt i php. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Wszystko masz w tym samym katalogu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 tak. Zarówno index.php jak i 1.html chmod 777. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 <?php for( $n = 1; $n < 100; $n++ ) { $file = $n . '.html'; if( file_exists( $file ) ) include( $file ); else { echo 'Wystąpił błąd - brak pliku ' . $file; break; } } ?> Mi działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Ach. Mi też już działa =) Plik, który dodawałem wyczyścił swoją zawartość gdzieś wcześniej =) Mam jeszcze takie pytanie, żeby nie tworzyć nowego tematu: Jak utworzyć plik przy pomocy php? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Choćby używając fopen z atrybutem który tworzy plik. file_put_contents. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czyli "w"? A czy jest do tego jakaś wydzielona funkcja, czy tylko to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Tak, choćby "w". I pisałem, choćby file_put_contents. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Okej, dzięki ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nie wiem jak wam, mi, file_put_contents wywala ostrzeżenie i dopiero po tym tworzy plik. Ja używam osobiście: fclose( fopen( $filename, 'w' ) ); Ponieważ niezamykanie pliku nie jest bezpieczne :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 A co to za genialny kod nam ukazałeś, Pental? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Stycznia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nie wiem jak wam, mi, file_put_contents wywala ostrzeżenie i dopiero po tym tworzy plik. Ja używam osobiście: fclose( fopen( $filename, 'w' ) ); Ponieważ niezamykanie pliku nie jest bezpieczne :P . @file_put_contents(); nie zwróci błędu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi