adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Terrain Generator v0.2 Daje wam do użytku mój system generowania terenu z xScorch (przepisałem tylko rysowanie) xD Obsługa jest bardzo prosta.System obsługujemy tylko 3 komendami,pozostałe są do ewentualnego wykrywania bugów.Kod nie jest za bardzo przejrzysty,ale da się rozczytać :) Daje go jako gotowy silnik.Mam nadzieję że ktoś go wykorzysta(Proszę o Creditsy :) ).System doskonale współpracuje z niszczeniem terenu opartym na surface'ach (autorstwa Tymona),bardzo łatwo go podpiąć,w wersji niszczenia ze sprite czasami się wykrzacza. Instrukcja: Tworzymy obiekt ,w nim eventy,w których dajemy kod:Create:GML teren=false; //ustawiamy zmienna dla terenu na falseterrain_system_init(); // ustawienie zmiennych itp. teren=terrain_create(100,400,64); // stworzenie terenu,zwraca true do zmiennej Draw:GML if teren=true //czy stworzony{ terrain_draw(); //rysowanie terenu} Opis wszystkich funkcji:terrain_system_init() - inicjalizuje system [Create]terrain_system_info() - wypisuje na ekranie informacje do debugowania [Draw]terrain_create(max_wysokosc,min_wysokosc,odstep) -zapisuje do tablicy dane punktów zaczepienia linii.(max_wysokosc-wartość y dla najwyższego punktu,min_wysokosc-wartość y dla najniższego punktu,odstep - odstęp miedzy punktami(oś x) )[Create]terrain_draw() - rysuje teren [Draw]terrain_draw_points(kolor) -rysuje tylko punkty zaczepienia terenu o podanym kolorze [Draw] Przykład:Download Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 blad wyskakuje i nie dziala zgubiles gdzies klamre... w sumie takie sobie, same zeby przez cala plansze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 w draw obiektu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Przez ten błąd nawet odpalić się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 E tam. Takie coś tylko że 100x bardziej wydajne to ja mogę sobie zrobić sam w 10 min. Raczej trudno to nazwać silnikiem =/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Poprawiłem i uploadowałem,link w 1 poście. BTW:Mogliście przepisać przykład podany w 1 poście xD @Harrrry: Czemu nie wydajny,dość szybko generuje teren wiec nie wiem o co kaman? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Edit: Nic dziwnego skoro dałeś execute_script do drawa. Ten sam kod musi się "kompilować" co stepa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Dlatego że cały czas teren jest od nowa rysowany,w xScorch jest zrobione tak,że teren od razu jest zapisywany jako sprite,potem nakładana jest tekstura i jest wyświetlany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ch3mical Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Przykład ciekawy, no. I co tu więcej pisać? Trochę taki cienki, ale być może mi się przyda :) 3/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 W sumie to przykład przydatny, ale po za tym niezawiele. Powinneneś to jakoś bardziej rozwinąć (czyt. ulepszyć)... 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Powiedz co dodać itp. Postaram się ulepszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Cienki jak barszcz, nawet gładkich górek nie ma. 2/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Ale szajs, kilka ostrych linii na nienadającym się do komentowania systemie malowania owych linii nazywa się silnikiem OO ? Wahałem się pomiędzy 4 a 3, ale... 3/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ja tam wolę LiquidLight niż to. Widziałem podobne na yoyo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi