Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Mam jeden (chyba banalny) problem. Otóż chcę zrobić aby obiekt obj_Exit poszedł w stronę pewnego punktu (np. x=10,y=20) i w tym punkcie się zatrzymał. Tylko błagam, nie wyśmiejcie mnie <_< xD Bardzo dziękuję za wszelką pomoc :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 behehehehehheheheh... xP GML xx = 10 yy = 20 if ( point_distance( x , y , xx , yy ) > 2 ) move_towards_point( xx , yy , 3 ) else speed = 0 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zobaczymy jak zadziala. Kod do idacego. create: GML cel_x = 10; cel_y = 20; v_x = 0; v_y = 0; v = 5; //predkosc w pikselach na kratke len = 0; dis = 0; step: GML dis = sqrt((x - cel_x) * (x - cel_x) + (y - cel_y) * (y - cel_y)); if (dis > 0) //w razie problemow z dokladnoscia mozna dac jakas inna wartosc np.: dis >= 0.5 { v_x = cel_x - x; v_y = cel_y - y; len = sqrt(v_x * v_x + v_y * v_y); v_x = v_x / len; v_y = v_y / len; x += v_x * v; y += v_y * v; } Pisane z pamieci. Moze nie dzialac. Buhuuuu~ :(. Wyprzedzili mnie, ale moje i tak fajniejsze! Wpadlem na inny pomysl: GML if (dis >= v) { //to samo co wyzej } else { x = cel_x; y = cel_y; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 OoOoOoO...tego mi było trzeba,thx;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 c\yli czego? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Heh;/ Noob ze mnie wiem,ale... odnośnie kodu Marka.S: zrobiłem tak jak napisałeś,idzie we właściwym kierunku do punktu,ale przechodzi przez ten punkt i idzie dalej...nie zatrzymuje się na tym punkcie :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 to dziwne, bo u mnie jest OK. zastąp tą 2 jakąś większą wartością ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 to dziwne, bo u mnie jest OK. zastąp tą 2 jakąś większą wartością ;) Hmm... chciałbym,aby obiekt obj_Exit z punktu 418x718 dotarł do punktu 418x578 i zatrzymał się w tym punkcie. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 sam zobacz: https://gmclan.org/up1558_11_sam_zobacz.html ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 sam zobacz: https://gmclan.org/up1558_11_sam_zobacz.html ;) A co się kryje w tym "Create",bo w moim GM'ie (ver.7) pisze tam "Unkown Action" :crying: EDIT: Już sobie poradziłem,dzięki za rady :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 umc! kryje się: x = 418 y = 817 czyli takie pozycje jak chciałeś :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Dobra,wielkie THX;] P.s.temat zamykam,patrz:edit wcześniejszego mojego posta :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 możliwe, że nie odświeżyłem. No to pozdro! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi