Kubik Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Witam! Jestem początkującym użytkownikiem GM 7 i mam takie pytanko: Jak zrobić aby postać (gracz) mógł wsiąść do np. Samochodu po wciśnięciu klawisza Enter. Chodzi mi o taki mechanizm jak w starych częściach GTA. Bardzo proszę o odpowiedzi. :thumbsup: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 przy wcisnieciu entera kasujesz bohatera a obiektowi fury zmieniasz zmienną jakąś na 1, i jeśli jest zmienna = 1 mozna dany furex prowadzić. podobnie z wysiadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Proszę bardzo przykładzik: https://gmclan.org/up1868_11_GTA.html Możesz w nim podejrzeć na czym polega taka akcja. Co prawda nie wiem ile siedzisz już w GM, sądząc po ilości postów i w/w pytaniu sądzę że niewiele. Jednakże polecam zacząć robić prostsze gry, arkanoid czy prostą platformówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 a ja ci radzę prześledzenie tych dwóch tematów czy tam czegoś 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Wielkie dzięki! Widze, że społeczność na tym forum jest całkiem przyjazna. Co do GM to faktycznie nie pracuje zbyt długo, ale postaram się to nadrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Widze, że społeczność na tym forum jest całkiem przyjazna. Dopóki nie narobisz sobie wrogów ;) nie wiem czy wiesz, ale na stronie głównej (www.gmclan.org) znajduje się przetłumaczona dokumentacja game makera. Na pewno Ci się przyda, więc jak najszybciej rozpocznij lekturę. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Tak wogóle to używam GM w wersji "Lite", jest ona bardzo okrojona w stosunku do Pro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 No jest odjętych parę przydatnych funkcji. Co to za funkcję? Zapraszam do dokumentacji, no i jeszcze poczytaj artykuły i przykłady. Na początek są bardzo przydatne. W razie problemów pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Proszę bardzo przykładzik: https://gmclan.org/up1868_11_GTA.html Możesz w nim podejrzeć na czym polega taka akcja. Niestety ten przykład nie działa w wersji Lite :( nie można uruchomić go jako gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 to wiesz co się robi ^^ nie mogę wypowiedzieć tego słowa bo warn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Jeszcze jedno pytanie: jak zrobić, aby auto mogło jeździćskręcać itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 W wersji PRO jest specjalna komenda (image_angle) ale w LITE nie działa. Zrób więc tak: wejdź w edycję sprita samochodu/rotation sequence/clockwise. Pole "Number of frames" zmień na 72, a deegres ma byc 360. Potem w obiekcie auta w evencie naciskania klawisza w lewo za pomocą klocka Execute Code (ramka Control) wpisz kod: dir -= 1 direction += 5 w prawo dir += 1 direction -= 5 a w step image_index = dir no i jeszcze w create dir= direction E: kod na skrecanie skrecanie a jeżdżenie to zmienna speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 M@ILOSZ: W starym GMie był lepszy sposób na obracanie się na image_single. Polecam sprawdzić helpa GM5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 M@ilosz zrobiłem jak napisałeś i wszystko działa oprócz tego, że aby skręcić np. o 45 stopni trzeba kilka razy wcisnąć strzałkę. :unsure: może coś przeoczyłem, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 A co wybrałeś za komende do klawisza? keyboard_check_pressed? keyboard_check_realsed? keyboard_check? Musisz wybrac to pierwsze czyli pressed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Zrobiłem tak: http://img379.imageshack.us/img379/3152/przykadnj5.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Up: Zmień na keyboard check, i w tedy jak będziesz trzymał lewo to samochód będzie płynnie skręcać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Faktysznie teraz dziala. Dzieki. Da się jeszcze zrobić "klawisz gazu"? Tak aby auto jechało (bez określonego kierunku) jak trzymam strzałke w górę. Chodzi mi o taki mechanizm jak w grach wyścigowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Faktysznie teraz dziala. Dzieki. Da się jeszcze zrobić "klawisz gazu"? Tak aby auto jechało (bez określonego kierunku) jak trzymam strzałke w górę. Chodzi mi o taki mechanizm jak w grach wyścigowych. Yacha!! keyboard_check up: if speed < 10 { speed += 1 } chamowanie: keyboard_check down: if speed > -5{ speed -= 1 } I nawet będzie cofać... :) Edit: i jeszcze możesz w step dać w code: if speed > 0 { speed -= 0.1 } To będzie sam zwalniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Jeżeli nie masz wersji pro to wcale nie trzeba bawić się na klatki, wpisz w draw draw_sprite_ext() i za rot wpisz direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curchack Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 draw_sprite_ext() jest tylko w Pro xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Sprawdziłem i jest prawie idealnie...samochód po naciśnięciu strzałki w górę zaczyna jechać w prawą stronę ekranu, choć przód ma skierowany w dół, jak można to naprawić tak aby jechał tam gdzie ma skierowane koła? Zależy mi na takim modelu jazdy: http://pl.youtube.com/watch?v=t8tvADi-uA8 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Sprawdziłem i jest prawie idealnie...samochód po naciśnięciu strzałki w górę zaczyna jechać w prawą stronę ekranu, choć przód ma skierowany w dół, jak można to naprawić tak aby jechał tam gdzie ma skierowane koła? Zależy mi na takim modelu jazdy: http://pl.youtube.com/watch?v=t8tvADi-uA8 pozdro Wow, na początku trochę się pogubiłem, ale już chyba wiem w czym problem. Pierwsza klatka sprite'a (samochodu) musi być ustawiona w prawo, bo to jest kąt 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Taaa dokladnie pewnie mu chodzi o to ze bokiem jedzie w przod. Wystarczy jak kolega napisal wyzej, ze zmienisz sprita w inna strone, lub w creat dasz odwrocenie o odpowiednia ilosc stopni albo 90 albo 270 bodajze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Tak już jest ok wielkie dzięki :thumbsup: a jak zmienić to w create? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 No teraz jak zmieniłeś to nie musisz już nic zmieniać w create. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 A Tak wracając do głównego wątku tego tematu czyli wsiadania do samochodu. Próbowałem się z tym troszke pobawić, ale nic mi z tego nie wyszło. Wie ktoś jak można to najlepiej zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Możesz to trochę dokładniej opisać. Wsiadanie można zrobić na wiele sposobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 -Oki: Chodzi mi o coś takiego, że podchodze obiektem "bohater" do objektu "samochód" naciskam np. Enter i wtedy obiekt "bohater" znika, a ja moge sterować objektem "Samochód". -I jeszcze jedno: można zrobić "przemieszczającą" się kamerę? Mam na myśli coś takiego, aby kamera przemieszczała się razem z autem/postacią tak jak w GTA 1/2? Oczywiście w GM Lite. Coś takiego: http://pl.youtube.com/watch?v=K5M5IGmeWeE&...feature=related p.s. Sorry, że was tak męcze, ale to jest jedna z pierwszych moich gier i jeszcze nie oriętuje się zbytnio co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opisek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tak da się, wchodzisz w dana planszę następnie w niej w views i na samym dole masz ustawienia w ramce Obieckt Following, pod samym napisem Obieckt Following masz do wybrania objekt, wybierasz auto lub inny twój pojazd i gotowe! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Wiem, że ten temat jest stary, ale ktoś może na niego zaglądać. Nie wiem czy na Lite to zadziała, ale radzę spróbować i jeszcze jedno, twój post jest od 2008 roku i nikt ci nie odpisał??? Dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi