Darlix Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Nazwa: UHX 3D Core® v0.3 O projekcie: Co tu dużo pisać... Pierwsza część Silnika 3D :) Więc nie komentujcie zbyt ostro bo to nasz pierwszy silnik i pierwsza przygoda z 3D :) Autorzy: Damian21 i Slax Poprawki:Za poprawki dziękujemy PsichiXowi :) Screen: Screen001 <<<Download>>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Fatalne to, system kolizji całkowicie do zmiany, a tak poza tym nic tu takiego nie widać :/ Na razie nic nie daje, chciałbym zobaczyć pełną wersje tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 proponuje zmienic niebo z kuli na skybox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 W sumie jak na wasz początek z 3D, to jest nieźle (o ile silnik jest całkowicie wasz). Pierwsza część Silnika 3D Czego można się spodziewac w kolejnych? btw znalazłem zaginione tekstury: :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 to taki przykład sciany :P i zapomniałem tam drzew na wstawiać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Co to za silnik, który korzysta po prostu z najprostszych funkcji GM'a do 3D? o: scr_draw_schodek1: GML d3d_draw_block(x-sprite_get_xoffset(sprite_index),y-sprite_get_yoffset(sprite_index),height,x-sprite_get_xoffset(sprite_index)+sprite_get_width(sprite_index),y-sprite_get_yoffset(sprite_index)+sprite_get_height(sprite_index),0,texture,1,1) lol dobry skrypt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 scr_draw_schodek1: GML d3d_draw_block(x-sprite_get_xoffset(sprite_index),y-sprite_get_yoffset(sprite_index),height,x-sprite_get_xoffset(sprite_index)+sprite_get_width(sprite_index),y-sprite_get_yoffset(sprite_index)+sprite_get_height(sprite_index),0,texture,1,1) lol dobry skrypt. Yee... To nie jest silnik co ty w ogóle odwalasz? ;P Silnik to może być jakiś fizyczny, jakieś obliczenia, a nie "skróty" do funkcji ;/ U3D to silnik, Irrlich to silnik, XenoN to silnik ale nie UHX(?) i na pewno to nie można nazwać Core... Jak se byś obejrzał kod źródłowy prawdziwego silnika to byś sie schował... np. ja robie silnik, nic nie robie w 3D bo to nie polega w silnikach, silniki to głównie obliczenia... 3D to taki dodatek, fizyka w Xenonie... może ci sie wydaje że to jakieś wchodzenie w tryb 3D, to głupota, to są głównie liczby... Twój silnik to nie silnik, tylko jakieś proste skróty do funkcji... nie oceniam, i mam nadzieję że dodasz coś swojego... PS: jak masz już coś robić to rób to dobrze, sam sie tego niedawno nauczyłem. jak chcesz zobaczyć silnik w GML to popatrz na XenoN Engine Basic, to też obliczenia, no jest trochę skrótów do funkcji... ale na pewno wszystkie nie są skrótami... Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 OMG_<_< to może to nazwijmy przykładem... ale coś takiego to jest zalecane amatorom :) Teraz pracujemy nad v0.3.1 i będziemy sie słuchać wszych rad ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Co to za silnik, który korzysta po prostu z najprostszych funkcji GM'a do 3D? o: scr_draw_schodek1: GML d3d_draw_block(x-sprite_get_xoffset(sprite_index),y -sprite_get_yoffset(sprite_index),height,x- sprite_get_xoffset(sprite_index)+sprite_get_width(sprite_index),y -sprite_get_yoffset(sprite_index) +sprite_get_height(sprite_index),0,texture,1,1) lol dobry skrypt. To akurat mój pomysł z tym kodem -.- po to by jak najbardziej zautomatyzowac, w końcu to początki. Poza tym crack, nie przesadzasz? Silnik to baza gry, silnik to jednostka podlegająca modyfikacjom na rzecz uzyskania konkretnego efektu. To też może być jakiś gotowiec czy uproszczenia funkcji. Silnik to pojęcie zbyt ogólne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Yoda: Ale wtopa xD Widze że choć PsichiX się wstawił :) Ale przecierz każdy z was kiedyś musiał wejść w tryb 3D i nie każdemu się to udaje... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Yoda: Ale wtopa xD Jaka wtopa x_o PsichiX: Dla mnie to głupota wstawiać w skrypt jedną funkcję i to jeszcze bez argumentów ;p IMO to nie ma sensu, skrócimy o te paredziesiąt znaków, ale po co? Wielkiej różnicy to nie zrobi. Lepiej już mieć to bezpośrednio w obiekcie, szybszy podgląd, a jak już to jesli w kilku miejscach zastosuje się argumenty a część zostawi bo ZAWSZE w przypadku naszego projektu, będzie niezmienna. Ale tak jak tu to... Ale przecierz każdy z was kiedyś musiał wejść w tryb 3D i nie każdemu się to udaje... Ja tam nigdy specjalnie nie wchodziłem i nie mam zamiaru :) Bawienie się 3D w samym GM'ie to troche bezsens bo nic sie dobrego w tym nie zrobi, a przejście na inny język to już dla mnie póki co za dużo roboty, a co dopiero 3D ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Up@: ale jakbyś sie zdecydował to sprobuj OpenGL =) Ale w następnej wersji tego silnika(lub przykładu jak wolicie) będą importowane modele 3D, wtedy będzie gra szybciej się wczytywała a po za tym lepsza grafika ;) Lenin: w kolejnych będzie można się spodziewać dużo lepszej grafiki, będą ciekawe efekty, być może nawet uda nam sie stworzyć gracza :) ale gracza nie będziemy brać zbytnio pod uwagę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Taa... nijakie to. Nieciekawe i tyle. Tej "silnik" jest na 100% w wersji 0.0.1 bo to co zaprezentowałeś to bullshit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 w kolejnych będzie można się spodziewać dużo lepszej grafiki, będą ciekawe efekty, być może nawet uda nam sie stworzyć gracza ale gracza nie będziemy brać zbytnio pod uwagę A po co wkładac cały wysiłek w grafikę, skoro to ma by silnik(!) Grafikę i tak każdy POWINIEN swoją własną dodac. Panowie - wrogowie, AI, i podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Definitywnie zgadzam się w leninem. Skupta się na przeciwnikach, fizyce i tym podobne. Wtedy ten silnik będzie miał sens, a takto to nic nawet nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Lenin: Czyli mamy największą uwagę skupić na Fizyce i Ai przeciwnika?? :) może potem to i uda nam sie robić jakąś grę ale to nas zbytno nie interesuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Chyba, że to ma by silnik graficzny. Jednak wtedy on nie polega na dodawaniu nowych, ładniejszych tekstur do silnika, tylko liczą się opcje renderowania, efekty świetlne, bloomy, blury itepe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Lenin: Czyli mamy największą uwagę skupić na Fizyce i Ai przeciwnika?? :) może potem to i uda nam sie robić jakąś grę ale to nas zbytno nie interesuje :) Chcialbym to zobaczyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Crack: Za kogo Ty sie uważasz?! Jak maz dawać takie bez sensu wypowiedzi to sie lepiej zamknij! <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_z_Kosmosu Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Czy mi się zdaje czy chcecie się upodobnić do PsichiX'a ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Może :) A nawet jeśli? Każdy może mieć swojego idola ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Crack cenzura, powstrzymać się nie mogę. Odpowiedz najpierw na wypowiedz Dawidsa w innym temacie, potem pogadamy. Myślisz, że jak masz translate.pl jesteś programistą? Nie! Najpierw pokaż, że coś umiesz, a nie piszesz bez sensu... Może dostanę warna, ale imho warto było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 innym temacie Gdzie i kiedy? Damian milcz ;x umiem wiecej niz ty niedlugo beta-testy silnika se zobaczysz co to jest "kod" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Ale sam robisz? Czy inni zrobią za Ciebie? Ale ja dopiero od 2 tygodni siedze w 3D... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ale sam robisz? Czy inni zrobią za Ciebie? Ale ja dopiero od 2 tygodni siedze w 3D... PsichiX mówi tylko jak mają wyglądać obliczenia 70% ja Noi jak se nie radzę, większość ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Gdzie i kiedy? Damian milcz ;x umiem wiecej niz ty niedlugo beta-testy silnika se zobaczysz co to jest "kod" Trzymam Cię za słowo. Uważasz, że jesteś lepszy od niego i dla tego on niema prawa nic planować i tworzyć. Skoro jesteś taki dobry to pokaż na co Cię stać. Patrząc na Twoje wypowiedzi sądzę, że zobaczę coś co mogę porównać do produkcji chociażby Borka. Pewnie teraz do mnie się przyczepisz, że nic nie umiem udając, że znasz umiejętności każdego stąd. Czekam na Twoje beta-testy silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ja również nie mogę się doczekac beta-testów, bo takie mówienie, że ja wszystko umiem może świadczyc tylko o jednym - o tym że nic nie umiesz, a dopiero zaczynasz się uczyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Crackk też czekam :)) Co do "engine" poprawiliśmy niebo, zrobiliśmy już strzelanie... Ja dziś biorę się za AI przeciwnika ale to chyba będzie dla mnie czarna magia :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Niech słowo czynem się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ja sie nie chwale że coś umiem bo dużo nie umiem i dopiero sie ucze... Crack: Powiem krotko, jesteś przemądrzałym 12-latkiem który myśli że wszystko umie ale tak nie jest... i nie chwal sie tak jeśli nie masz czym <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi