Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Przykład pokazuje jak zrobić przemianę bohatera w posąg, co wiąże się z chwilową nieśmiertelnością hera, przemiana też jest chwilowa i z ograniczeniami. Coś jak w Super Mario 3 Strzałka w dół-przemiana w posąg. Sterowanie strzałkami w lewo, w prawo, w górę. Wszelkie błędy zgłaszać! Przykład kierowany do początkujących userów https://gmclan.org/up4547_12_posag.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 po co sprawdzać w stepie, skoro można sprite zmieniać w alarmach albo podczas wciśnięcia przycisku ? Głośniki miałem ustawione na maksa, i przez ten dźwięk prawie umrzyłem ;[ , ludzie troche estetyki ! nawet w przykładach dobre wrażenie robią ładnie poustawiane klocki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 W stepie jest kod który zmienia sprite odpowiedni do false lub true :confused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 a po co sprawdzać co step :bash: nie zrozumiałeś mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 TO zaraz to poprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 no co OMG skoro dajesz przykład dla początkującychh to musisz zadbać, aby był napisany jak najlepiej. W końcu po to one są, aby uczyć dobrych nawyków i rozwiązań :[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Ok już poprawiłem zobacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 no ja ci wierze, to było małe niedopatrzenie ;p Ale właśnie jak robisz przykłady to trzeba starać się ich unikać :) Chodzi mi tu o najoptymalniejsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Dobrze a jak ogólnie z przykładem, dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Dla newbie może się okaże jakąś pomocą. Ciężko ocenić bo w sumie jest średnio. Dla znających troche gml banał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Po co dbać o estetykę przykładów, skoro wykorzystane wiążą się ze zmieszaniem z błotem wykorzystującego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 nie wiem, chodzi mi tu głównie o przyjemne testowanie, i żeby zawału serca nie dostać ;p A kod jest wprost proporcjonalny do wzrostu uznania dla autora ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Wrzuć to w *.gm6 to sprawdze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Zara wrzuce :). Proszę: https://gmclan.org/up4547_11_posaggm6.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Kurde, załamać się idzie, jak się przykłady na tym forum ogląda... Toż to wszystko można było wrzucić w ~20 liniach kodu, w 1 evencie. Po co dbać o estetykę przykładów, skoro wykorzystane wiążą się ze zmieszaniem z błotem wykorzystującego?... Właśnie o to chodzi, że z przykładów trzeba się UCZYĆ, a nie bezmyślnie wykorzystywać. Przykład jest po to, aby przybliżyć użytkownikowi dane zagadnienie od strony kodu - jak coś zrobić. Jakich funkcji użyć itd. A nie, aby na nim grę robić. Zresztą sama nazwa na to wskazuje, przykład. Przykładowy kod. A skoro przykład jest po to, aby się uczyć, trzeba go oceniać od strony kodu. Za to masz 3/10 - jakoś tak dziwnie, "chaotycznie". I raczej ciężko się z tego czegoś nauczyć... Ale nawet, jakbym oceniał efekt, to masz bugi: 1. Mogę być posągiem w powietrzu. 2. Jak już się nim zrobię, to na ściśle określony czas. Nie mogę szybciej przestać być posągiem. I na dodatek: 3. Kompletnie nieprzydatne... Wybacz, no ale taka jest prawda. Zrób coś, z czego można się czegoś nauczyć. Nie wiem, dobrze opisany, porządny przykład platformówki? Przez porządny rozumiem chodzenie po pochyłych powierzchniach, jako-taką fizykę, a nie, że klikam i od razu idę w prawo, no i, że tak to nazwę, precyzyjne kolizje. Wiesz, że jak mam speed równy 4, i jestem 3 pixele od ściany, to dojdę do niej dokładnie 3 pixele. Nie wbiję się w ścianę, ale także nie zatrzymam się przed nią. To jest banalne, ale wcale nie takie oczywiste. Tak, testuję cię :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 1. Bo tak ma być jest tak w SMB 3 :] 2. To też podobnie jak w SMB 3 3. Może troszkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 a po co piszesz? else {} ?? :o no i nie ma to jak mieszać kod z klockami... do dzisiaj nie mam pojęcie co przedstawia ten przykład :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Nie grałeś w SMB 3 :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 nie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Poza tym kawałkiem "else {}", irytującym dźwiękiem, gdy robak próbuje się poruszać i tym, że nie można zatrzymać bycia posągiem tak jak można było w Mario, nie jest źle. 3/5 nie! Nadrób straty, wielu mówi, że to najlepsza część Mario w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 robak Czy ty nie rozróżniasz kwadratu od robaka? :] e nie można zatrzymać bycia posągiem tak jak można było w Mario Poprawie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 mi sie nie podoba zabardzo, no bo racja, nieprzydatne. przynajmniej dla mnie. chwalic nalezy za pare minut roboty, wysiłku i wylanego potu, lecz nobla raczej nie dostanieasz ;] pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi