zalu Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 wiem że w kodzie można ustawić maxzminnea=100 czy jakoś tak a czy da się zrobić coś takiego na klockach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Control>>Variables>>Set the value of the variable (czyli taki kwadrat szary z napisem VAR) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golden-Maciej Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Tak dokładnie to. A nie mozesz zrobić tego kodem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 no tak ale mi chodzi o to żeby dana zmienna nie mogła mieć więcej niż np.100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Do tego służy klocek 'test variable', które znajduje się obok tego, co podał krak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 nie ma takiego klocka :( a przynajmniej nie mogę go znaleść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 niebieski ośmiokąt z ciemnoniebieskim napisem VAR w środku w zakładce control ( otacza go zakładka main [ na górze ] oraz score [ na dole ] ) w bloku Variables ( na samym dole ) po środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 niebieski ośmiokąt z ciemnoniebieskim napisem VAR w środku w zakładce control ( otacza go zakładka main [ na górze ] oraz score [ na dole ] ) w bloku Variables ( na samym dole ) po środku Jednym słowem: :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 a to to ja już próbowałem tym klockiem ale chyba coś źle robiłem bo nie działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 w variable wpisujesz zmienną które chcesz sprawdzić czyli w gml : zmienna == cośtam w value wpisujesz wartość którą chcesz jakoś prównać z tą zmienną zmienna == cośtam a operation to czy ma sprawdzić czy jedna jest mniejsza od drugiej, większa lub równa potem musisz ustawić blok otwarty ( jest w zakładce other ) potem klockujesz akcje i kończysz blokiem zamkniętym. Nie wiem tylko po co się bawić klockami skoro w gml zrobisz to szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 nic mi to nie dało niby w gml szybciej/lepiej ale ja wole tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 skoro TO nic ci nie dało to nic ci juz nie pomoze :( ale dobra jestem dzisiaj spokojny : ustalasz zmienne w set variable sprawdzasz w test variable : variable = zmienna value = max_zmienna operation : smaller than Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Września 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 GML //sposób 1 if zmienna > 100 then zmienna = 100; //jeżeli zmienna jest większa niż 100 wtedy zmienna równa się 100 //sposób2 zmienna = min(100,zmienna); //zmienna równa się mniejszej wartości spośród zbioru 100 i zmienna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 misiek@ ciągle nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 musi działać ;/ pokaz jak to zrobiłeś. ( wlacz set variable i zrob screen, wlacz test variable i zrob screen + screen calej akcji ) albo daj projekt jesli łaska. @ gnysek : on sie boi gml. EDIT : niestety musze leciec ktos inny ci poprawi jesli ma takie nerwy jak ja :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 https://gmclan.org/up2661_11_siihgiguygu.html obj draw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 https://gmclan.org/up2661_11_siihgiguygu.html obj draw Bo to się umieszcza w step :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 nadal nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 ok nie dziala ci. A teraz powiedz co chcesz osiagnac bo dla mnie wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 no że mam np helta i nie może być go więcej niż 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 no to nie będzie, ale tylko w PIERWSZYM STEPIE przecież dałeś to do create to czego sie spodziewales :o warunek sprawdza się raz i już. A w stepie powinno działać normalnie, może masz gdzieś indziej błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 nie działa dawałem to dla pewności w step begin step i end step Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi