Mideooo Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Jak kolorować tekst na konsole w c++? Wiem, że to jest możliwe, bo widziałem program, który taką rzecz miał :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Mi sie wydaje, że jak sie robi programy konsolowe, to sie nie da zmieniać koloru tekstu, ale pewnie się myle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Października 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 No widziałem tez nieraz takie bajery, np. w grach dołączonych do CD-ACTION, ale nie wiem czy to było okno MS-DOS czy coś innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Dam wam tak jak jest napisane w książce "Programowanie w języku C i C++. Poradnik programisty": textcolor() Odpowiednikiem tej funkcji w Microsoft C 5, Microsoft C 6, Quick C 1, Quick C 2 i Quick C 2.5 jest funkcja: _settextcolor(); nagłówek: void textcolor(int nowy_kolor_tekstu); prototyp: conio.h funkcja: określenie koloru tekstu Określa nowy kolor tekstu wyprowadzanego tekstu dla funkcji cprintf() i cputs(). Nie zmienia atrybutów tekstu już będącego na ekranie. Argument 'nowy_kolor_tekstu' może przybierać wartości z zakresu 0 do 15 i od 128 do 143 (kolor 0 do 15 plus opcjonalnie BLINK (128) - atrybut migotania). W celu łatwego tworzenia argumentu 'nowy_kolor_tekstu' zdefiniowano typ wyliczeniowy COLORS. W zależności od typu karty graficznej i monitora znaki będą się różnić (np. kolor LIGHTCYAN zostanie wyświetlony jako CYAN). (tryb tekstowy) rezultat: void porównaj: textbackground(), textattr(), highvideo(), normvideo(), lowvideo() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 DZięki ci marmot-dostaniesz tabliczke czekulady :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 30 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 Z tą zmianą koloru to też zależy od środowiska (niektóre chyba mają inny nagłówek conio.h) bo np. na Dev C++ wyskakuje błąd że nie są zadeklarowane funkcje textcolor() i cprintf(), a na środowisku Borlanda (tym starszym, nie mówie o builderze) wykrywa normalnie te funkcje i program się kompiluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mideooo Opublikowano 30 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 Znalazłem już w internecie inny kod, który działa, bo ten co Marmot dał nie działał na Quincy 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 30 Października 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 A co to ma do rzeczy Mideooo? Quincy 2005 to tylko ide, tak samo Dev-c++. Oba korzystają z kompilatora mingw, więc pisz, że nie działają na mingw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 30 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 SetConsoleTextAttribute(hConsole, k); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi