CuB3 Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Czytałem gdzieś, że nasz piękny Gej Mejker :P obsługuje format PNG razem z Alpha Channel... Ale to się nie trzyma kupy :boxed: ... Właduję go jako sprite do zasobów to jest pseudo "przeźroczysty"... Czytałem cuś o sprite_add_alpha ale nie mam zielonego pojęcia jak go użyć. Może byłby ktoś tak miły i wytłumaczył mi jak zrobić przeźroczystość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 To czytaj ;P https://gmclan.org/index.php?czytajart=47 @DOWN: Małpa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 https://gmclan.org/index.php?czytajart=47 EDIT: @ up wyprzedziłeś mnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Ale to jest rozwiązanie dla GM6. GM7 ma gotową funkcję do tego. Wystarczy użyć nazwa_sprite=sprite_add_alpha('adres do pliku'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Ok, ok... Czyli jak? Używam tego w GM7 tak o? Create Event: kupa=sprite_add_alpha('plik? (czy sprite z zasobów?)'); Draw Event: sprite_index=kupa; Dobrze zrozumiałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 jak już to: draw_sprite( kupa , -1 , x , y ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Ja ja xD Pokiełbasiło mi się w głowie :P Dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 ale nie wiem czy dobrze z tym odczytywaniem alpha bo nie używam gm7 :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi