Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Witam Chodzi o to żeby potworek łaził po swoim terenie. Zrobiłem grafikę kwadrat 200x200 dałem mu soli i w ten sposób mam boki kwadratu. Potworek chodzi sobie w środku. Ale problem polega na tym, że gracz ma solid a ten "kwadrat" też ma solid, no i oczywiście potworek. Nie mogę więc używać niektórych funkcji. Jaki postawić warunek? Kiedyś coś takiego robiłem, ale zapomniałem... <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Nie rozumiem wogóle Twojego problemu ;/ Co Ci nie działa? Oba obiekty koniecznie muszą być solid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Muszą być solid, bo mają w stepie akcje na kolizje z solid i takie tam. Da się postawić jakiś warunek żeby wykrywało ten "kwadrat"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Pokaż kod na poruszanie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 switch (keyboard_key) { case vk_up: if entered { yy -= 32; entered = false; sprite_index=sKnightUp; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_down: if entered { yy += 32; entered = false; sprite_index=sKnightDown; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_left: if entered { xx -= 32; entered = false; sprite_index=sKnightLeft; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_right: if entered { xx += 32; entered = false; sprite_index=sKnightRight; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Szczerze mówiąc długo czytałem tego pierwszego posta by go zrozumieć, ale chyba go zrozumiałem... Chodzi ci o coś takiego? [Resp Area] P.S: Jeżeli ci pomogłem to kliknij tutaj, jeżeli nie to też możesz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Nie o to chodziło... Ty chyba czytać nie potrafisz xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 No to już nie wiem o co ci chodzi... Zrozumiałem że: Potwór nie może się poruszać po narysowanym kształcie który jest obiektem, ponieważ obaj mają solid. Jak nie oto ci chodzi to ja się poddaje :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Chodzi o to żeby potworek łaził po swoim terenie. Jak ci z tego wyszedł domek z dachem? Ja tego nie rozumiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 a. ustawiasz punkt poczatkowy, i mob jesli oddali sie od niego na zadana odleglosc, zmienia swoj ruch tak aby wrocic w poblize punktu poczatkowego (if-y i point_distance, moze jakies alarmy) b. robisz path i ustawiasz mobowi aby poruszal sie po tej sciezce (np po okregu, czy kwardacie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 @Paqoo: Żal, trzeba było od razu. Wcześniej jakoś cie nikt nie zrozumiał... <_< EDIT: @2xDown: A poco nam to mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 UP. ja tam odrazu zrozumialem... tylko metoda ktora zastosowal paqoo rodem z kamienia lupanego jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 A co lepsze są path? Bo ja wiem!? Kwadraty można ustawić w odpowiednich miejscach i zrobić expowiska... A taki path może coś namodzić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi