J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Dobrze obiekt stick musi iść do celu gdzie kliknąłem myszką. Powiecie jak to zrobić? Zła nazwa tematu gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 GML //EVENT KLIKNIĘCIE MYSZĄ mx=mouse_x //zapisuje do zmiennej x kursora w momencie kliknięcia my=mouse_y //zapisuje do zmiennej y kursora w momencie kliknięcia //STEP move_towards_point(mx,my,speed) //sprawiaj że stick cały czas idzie tam gdzie ostatnio kliknięto Mogłem zrobić błąd w nazwie funkcji ale chyba tak się nazywała :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 GML //EVENT KLIKNIĘCIE MYSZĄ mx=mouse_x //zapisuje do zmiennej x kursora w momencie kliknięcia my=mouse_y //zapisuje do zmiennej y kursora w momencie kliknięcia //STEP move_towards_point(mx,my,speed) //sprawiaj że stick cały czas idzie tam gdzie ostatnio kliknięto Mogłem zrobić błąd w nazwie funkcji ale chyba tak się nazywała :) Gdzie mam to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Gdzie mam to zrobić? ślepyś ? :o przeczytaj co ci napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nawet Ci podpisal gdzie ktory kod wkleic, wystarczy sie komentarzom przyjrzec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nawet Ci podpisal gdzie ktory kod wkleic, wystarczy sie komentarzom przyjrzec To nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 zamiast speed wpisz jakas liczbe albo zmien speed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 zamiast speed wpisz jakas liczbe albo zmien speed. Nie działa. Jak mam zrobić tego speeda bo robilem speed=3 i nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 dodaj jeszcze w create GML mx=xstart my=ystart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nie działa No ale co nie dziala?? blad wyskakuje?? opisz dokladniej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 To powiedz, czy występuje jakiś błąd, czy nie bo nie chcemy ryzykować swoje dusze na wzywanie demonów, które nam powiedzą co jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 To powiedz, czy występuje jakiś błąd, czy nie bo nie chcemy ryzykować swoje dusze na wzywanie demonów, które nam powiedzą co jest źle. Brak błędów ale stick nie chce chodzić EDIT: Hey Hi Hello ktoś odpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Pokaż projekt, oszczędzisz nam nerwów, a sobie upokorzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Pokaż projekt, oszczędzisz nam nerwów, a sobie upokorzenia https://gmclan.org/up2580_11_b6a64a0870.html Tylko nie róbcie w gm7 bo mam fulla gm6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Coś musiałeś sknocić bo kod na pewno jest poprawny :P Najlepiej tak jak powiedział PsichiX daj projekt to zobaczymy co tam sknociłeś :P EDIT: O spóźniłem sie z tym postem, właśnie dał xD EDIT2: Rany bo ty dałeś event kliknięcia na sticka xD Musisz dać event global mouse czyli kliknięcie gdziekolwiek :P I nie możesz robić czegoś takiego: move_towards_point(mx,my,speed=3) zrób tak: speed=3 move_towards_point(mx,my,speed) albo poprostu move_towards_point(mx,my,3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@ERO Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Coś musiałeś sknocić bo kod na pewno jest poprawny :P Najlepiej tak jak powiedział PsichiX daj projekt to zobaczymy co tam sknociłeś :P EDIT: O spóźniłem sie z tym postem, właśnie dał xD EDIT2: Rany bo ty dałeś event kliknięcia na sticka xD Musisz dać event global mouse czyli kliknięcie gdziekolwiek :P I nie możesz robić czegoś takiego: move_towards_point(mx,my,speed=3) zrób tak: speed=3 move_towards_point(mx,my,speed) albo poprostu move_towards_point(mx,my,3) Nie wiem czemu ale stick się trzęsie XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A ja wiem. Zrób tak: GML if(distance_to_point(mx,my)>3) speed=3 else speed=0 move_towards_point(mx,my,speed) Wiercił się jakby miał robaki ponieważ jeżeli ma speed=3 to nie znajdzie się idealnie w tym punkcie tylko do lekko przeskoczy o jakieś 1-2 pixela i będzie musiał wrócić ale znów przeskoczy i tak się trzęsie. :P Więc jeżeli dystans do puntu jest mniejszy niż prędkość to niech już się zatrzymuje (ewentualnie przeskakuje do tego punktu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Lepiej GML if(distance_to_point(mx,my)>3) { move_towards_point(mx,my,3); } else { speed=0; x=mx; y=my; } Btw. temat mozna nazwać "dążenie do celu", albo "dojście tam gdzie klikam myszką" i na wiele innych sposobów. Za taką nazwę daję warna oczywiście. Zobacz co jest dłuższe: [Problem] Sorki ale nieda sie tego opisać w temacie, Powiem w poscie. Dobrze obiekt stick musi iść do celu gdzie kliknąłem myszką. Powiecie jak to zrobić? Niestety, okazuje się, że post jest prawie tak długi jak nazwa tematu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Masz tu plik, poprawilem i dodalem obrót w strone myszki.... a tak wogóle to byly juz takie przyklady na forum... TADAM! Co za ortografia.. ΨΧΞ Upss ;P sorki Misiek-GM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi